Waarom geloven mensen in complottheorieën? Hoe verhouden politiek en populisme zich tot alternatieve waarheden? En wat is de geschiedenis van het complotdenken? In het drieluik Tussen wappies en wetenschap worden deze vragen beantwoord door drie wetenschappers.
Op dinsdag 12 mei bijt Karen Douglas, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Kent (VK), het spits af over De psychologie van samenzweringstheorieen. Op donderdag 20 mei vertelt Michael Hameleers, universitair docent Politieke Communicatie aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), over Universele waarheid onder vuur. Tymen Peverelli die in 2019 promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op de geschiedenis van nationalisme, sluit op dinsdag 25 mei onder de titel Wortels van ons complotdenken het drieluik af.
Drieluik Tussen wappies en wetenschap
Woensdag 12 mei (voertaal Engels), donderdag 20 mei en dinsdag 25 mei, steeds om 20.00 uur. De talks van 20 en 25 mei zijn gratis te volgen via Platform F. De avond van 12 mei loopt via het platfrom Collaborate. Voor deze eerste talk moet je je vooraf aanmelden. Meer informatie vind je op forum.nl. De serie is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen, Forum Groningen en de conferentie Nothing but the Truth.
Nieuws
Forum en Studium Generale buigen zich over complottheorieën: ‘Tussen wappies en wetenschap’
Forum Groningen en Studium Generale organiseren drie bijeenkomsten, waarin complottheorieën en complotdenken centraal staan. De coronacrisis blijkt een uitstekende voedingsbodem te zijn voor complottheorieën. Op online platforms is er een wildgroei aan anonieme profielen en influencers die zelfverkozen waarheden verkondigen. Hun volgers worden al snel als ‘gekkies’ of ‘wappies’ bestempeld. Maar is dat wel terecht?
Leestijd: 1 minuut