Nieuws

Forum gaat maandag weer open, maar wat nu precies wel en wat kan niet? (VIDEO)

Na een lockdown van 11 maanden, opent Forum Groningen komende maandag (1 juni) om 12.00 uur weer de deuren voor het publiek. Je kunt er dan weer terecht voor een film, het lenen van boeken, het bezoeken van exposities en het nuttigen van een hapje en drankje. Hoe ziet het er straks uit? En welke maatregelen zijn er van toepassing? Lees snel verder!


Leestijd: 3 minuten

In- en uitgangen en drukte
Er komen twee ingangen: een voor publiek met tickets of reserveringen, en een voor bezoekers die op de bonnefooi komen. Voor de laatste groep geldt dat het Forum steeds kijkt hoeveel mensen er binnengelaten kunnen worden – afhankelijk van weer, tijdstip op de dag, en verspreiding in het gebouw. 

In het Forum gelden de bekende regels van het RIVM. Per functie worden de geldende protocollen gehanteerd, denk aan bibliotheek, bioscoop, museum. Vuistregels zijn afstand en hygiëne. Het aantal bezoekers dat naar binnen kan is afhankelijk van hoe het binnen verloopt. Naar verwachting kunnen er een paar honderd mensen tegelijk naar binnen. 

Handen wassen
Om het bezoek in goede banen te leiden wordt het Forumgebouw ingericht met vloerstickers, schermen en borden met publieksmededelingen. Op veel plekken staan ontsmettingsdispensers en er wordt voortdurend schoongemaakt. 

Expositie & Storyworld
De expositiezalen en het museum Storyworld zijn vanaf 1 juni wekelijks geopend op woensdag t/m zondag en op feestdagen (bijv. 2e Pinksterdag). Kaarten koop je vooraf online via forum.nl of storyworld.nl. Er zijn timeslots om de aantallen in de zalen te beperken. De tentoonstelling die tot de sluiting te zien was, AI: More than Human, is nog tot 16 augustus te bezoeken tegen verlaagde entreeprijzen.

Film
De filmzalen in het Forum zijn toegankelijk voor maximaal 30 personen per zaal. Vanaf maandag 1 juni worden er weer films vertoond. Kaarten koop je vooraf online via forum.nl. 

Bibliotheek
De collectie is toegankelijk, er kan weer tussen de boekenkasten worden gesneupt. Reserveringen kunnen worden opgehaald en geleend materiaal kan worden ingeleverd. Er geldt wel een aantal hygiënemaatregelen: materialen die worden ingeleverd liggen 36 uur in quarantaine voordat deze worden verwerkt en alleen als je een boek of dvd wilt lenen mag je deze aanraken en uit de kast halen. Printen en kopiëren is niet nog mogelijk en ook de publiekscomputers zijn niet te gebruiken.

Wonderland, Medialab en Smartlab
Wonderland is open, alleen het net blijft voorlopig gesloten. Het Medialab met greenscreen is toegankelijk voor een huishouden tegelijk. Het programma in het Smartlab start begin juli. Tot die tijd blijft het gesloten. 

Digitale installatie STAD, filmzitjes en VR-bios
De digitale installatie STAD op het expoplein is toegankelijk voor publiek. Voor de filmzitjes op het filmplein geldt hetzelfde. De VR-brillen op het filmplein zijn voorlopig buiten gebruik. 

Lezen en studeren
De vele zitplekken en studieplekken in het Forum worden ‘anderhalvemeterproof’ gemaakt. Alleen de publiekscomputers zijn niet te gebruiken. Neem dus je eigen apparaat mee als je wilt internetten etc. 

Forumshop en VVV
De Forumshop is geopend op woensdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 – 17.00 uur. De VVV op de begane grond opent dagelijks tegelijk met het Forum en sluit om 18.00 uur. 

Horeca: STACH, Camera Café en NOK
Voor STACH geldt dat het terras op de Nieuwe Markt is geopend met de regels die voor de horeca gelden. STACH in het Forum is alleen te bezoeken voor afhaal (meenemen in en buiten het Forum). Het Camera Café op het filmplein is geopend.  Voor de binnenruimtes van NOK Groningen moet je reserveren, ook als je alleen een drankje komt drinken. Het terras van NOK op de patio is wel vrij toegankelijk. Reserveren voor NOK kan via nokgroningen.nl. NOK gaat overigens pas woensdag open in verband met het afronden met werkzaamheden aan een nieuwe vloer. 

Dakterras
Het dakterras is voorlopig alleen geopend voor bezoekers van NOK en bezoekers van het terras van NOK op de patio. Het terras kan zonder reservering worden bezocht, maar vol is vol.  

Fietsenstalling Nieuwe Markt 
Ook de fietsenstalling onder de Nieuwe Markt is weer open. De openingstijden zijn van 07.00 uur tot 02.00 uur. Voor alle maatregelen geldt dat deze kunnen worden gewijzigd wanneer dat nodig is. De meest actuele stand van zaken is te vinden op forum.nl/corona

Openingstijden Forum
Het Forum opent maandag 1 juni om 12.00 uur en hanteert vanaf dat moment de bekende openingstijden: maandag t/m zaterdag vanaf 09.00 uur, zondag vanaf 10.00 uur. Deur open tot 22.30 uur. Het Forum sluit de deuren na afloop van de laatste film.