Nieuws

Forum Groningen drie jaar open; huiskamer van de stad niet meer weg te denken uit Groningen

Vandaag exact drie jaar geleden opende het Forum in Groningen de deuren. Het gebouw werd door bezoekers van dichtbij en ver vanaf dag één geprezen en hartelijk omarmd als de ontmoetingsplek en huiskamer van de stad. In de eerste drie maanden trok het gebouw één miljoen bezoekers. Helaas stokte de teller vlak na dat heuglijke moment; corona legde de wereld plat.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Forum Groningen
Foto | Forum Groningen

Drie abnormale jaren

Forum Groningen heeft sinds de opening op 29 november 2019 nog geen normaal jaar gekend. Na de aanvankelijke hausse van bezoekers deed het covid-virus zijn intrede en was het gebouw in de jaren erna meer dicht dan open. Eigenlijk kun je pas in 2022 spreken van een enigszins normale programmering. Op de vijf weken aan het begin van het jaar na hebben de deuren elke dag open gestaan om bezoekers te ontvangen.

Bijna 5 miljoen bezoekers sinds opening

Dat het gebouw ondanks de handicaps van de afgelopen jaren onverminderd populair is, blijkt wel uit de bezoekcijfers. Komende maand ontvangt het Forum de vijf miljoenste bezoeker, en ook de twee miljoenste in dit jaar (2022). Naast bezoekers is het gebouw de afgelopen jaren overspoeld met prijzen, waaronder die voor het Beste Gebouw van Nederland, een Dutch Design Award, Publiek Gebouw van het Jaar, en werd het geroemd als een van de beste bibliotheken van de wereld.

Om de derde verjaardag te vieren heeft er half november een week een babbelbox in de hal gestaan, waarin bezoekers hun mening konden geven over het gebouw en de programma's. Van alle korte opnames is een mooie compilatie gemaakt.