Nieuws

Ook Forum per 1 juni weer open: ‘intelligente openstelling’

De bibliotheek in het Forum Groningen gaat ‘in de loop van deze maand’ weer open. De horeca, Story World, de bioscoopzalen en de VVV volgen op 1 juni. Het is nog onduidelijk op wat voor manier dat zal gebeuren, en hoeveel bezoekers er dan maximaal in het gebouw aanwezig mogen zijn. “Het wordt een intelligente openstelling”, omschrijft Forum-directeur Dirk Nijdam.


Leestijd: 2 minuten

Gemeente ondersteunt culturele instellingen met 3,6 miljoen euro
Gemeente ondersteunt culturele instellingen met 3,6 miljoen euro

Eigenlijk had de bibliotheek aankomende maandag weer open gekund, maar Nijdam schat nog minimaal een week nodig te hebben om het gebouw weer volledig toonbaar te maken. Door een storing in de sprinklerinstallatie kwam afgelopen vrijdag een deel van de begane grond van het Forum onder water te staan. Onder meer de houten zittribune in de centrale hal en de VVV raakten zwaar beschadigd. De schade loopt in de tonnen, denk Nijdam.

Enorm gebouw

Nadat in de loop van deze maand de bibliotheek weer zijn functie terugkrijgt, gaat vanaf 1 juni ook de rest van het Forum weer al dan niet gedeeltelijk open voor het publiek. Op wat voor manier dat zal gebeuren, is nog niet te zeggen, aldus Nijdam. “Het wordt voorlopig niet het Forum zoals mensen dat in de eerste maanden na de opening hebben leren kennen”, zegt Nijdam. “We zullen bezoekers gaan tellen, en mensen moeten anderhalve meter afstand kunnen houden. Het Forum is gelukkig een enorm gebouw, dat is onze redding.”

Zowel museum Story World als de bioscoopzalen zullen per 1 juni weer open gaan voor het publiek. Omdat er maximaal dertig mensen in een ruimte mogen zijn, zullen alleen de grootste bioscoopzalen weer in gebruik worden genomen. De kleinere zalen blijven voorlopig dicht. Ook de horeca gaat weer beperkt open.

Miljoenste bezoeker

Forum Groningen, dat begin maart nog de miljoenste bezoeker ontving, is sinds vrijdag 13 maart dicht. De financiële gevolgen daarvan zijn enorm, zegt Nijdam. “We begonnen fantastisch. In de eerste paar maanden zaten we al ver boven de begroting, maar sinds de sluiting hadden we nul inkomsten, terwijl de kosten wel doorliepen.” Daarbij gaat het om enkele tonnen per maand. “Gelukkig kunnen we nu ons verlies beperken, maar het kan niet anders dan dat we dit jaar een fors verlies gaan leiden.” 

De bibliotheek in het Forum blijft weliswaar nog iets langer dicht, dat geldt niet voor de overige bibliotheekfilialen in de stad: die zijn allemaal vanaf aankomende maandag weer open.