Nieuws

Foto’s van gestolen ‘Groningse’ Van Gogh opgedoken

Er zijn twee redelijk recente foto’s opgedoken van het schilderij van Van Gogh, dat eind maart werd gestolen uit museum Singer in Laren. Dat zou betekenen dat het schilderij, een eigendom van het Groninger Museum, niet vernietigd is.


Leestijd: 1 minuut

Een foto van het gestolen schilderij
Een foto van het gestolen schilderij

De foto’s zijn opgedoken tijdens een onderzoek van de bekende Nederlandse kunstdetective Arthur Brand, zo meldt het Algemeen Dagblad. Die is al sinds roof in de nacht van zondag 29 op 30 maart bezig met de zaak. “Een beetje aan de boom schudden en toen kwam dit eruit”, zegt hij tegen het AD. 

De foto’s zijn volgens Brand bijzonder. Zo zit het beeld met het schilderij vol symboliek. Er ligt een krant van 30 mei op het schilderij, met daarin een artikel over de kunstroof waarin Brand zelf wordt geciteerd. Ook komt voormalig kunstrover Octave Durham, alias Okkie, aan het woord. Hij verkocht al eens twee Van Gogh-schilderijen aan een maffiabaas. Het boek meesterdief is weer een biografie over Okkie.

Authentiek
Op de andere foto is een etiket met informatie over het doek te zien. Dat toont aan dat het om het echte doek gaat, want die informatie kent niemand. “Die kan je niet vervalsen”, aldus Brand in het AD. 

Brand denkt dat er een copycat is die de roof van Okkie nadoet. Zelf heeft de voormalige Van Gogh-dief een alibi, want hij lag tijdens de roof van dit schilderij in het ziekenhuis. Het valt echter te hopen dat dit doek niet ook aan een maffiabaas wordt verkocht, want dan kan het zomaar tientallen jaren duren voordat het doek opduikt. Zo kan diegene het doek gebruiken als onderpand voor strafvermindering. 

Beschadiging
De kunstdetective laat verder in het AD weten dat het doek er nog redelijk goed uitziet. Op de voorkant is een kras te zien, maar dat valt te herstellen. De kunstdetective hoopt dat de foto’s ervoor zorgen dat de zaak in beweging komt. 

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884 zou 1 tot 6 miljoen euro waard zijn. 

Foto's: Arthur Brand

Foto: Arthur Brand
Foto: Arthur Brand