Nieuws

Fototentoonstelling in Akerk Groningen: De weg naar vrijheid in Oekraïne

De Stichting Oude Groninger Kerken en het fotofestival Noorderlicht presenteren een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu. De tentoonstelling is van 10 september t/m 27 november 2022 in de Akerk in Groningen. Het werk is gemaakt door fotokunstenaars en fotojournalisten die hun eigen land als werkgebied hebben.


Leestijd: 1 minuut

Fototentoonstelling in Akerk Groningen: De weg naar vrijheid in Oekraïne
Fototentoonstelling in Akerk Groningen: De weg naar vrijheid in Oekraïne

Er is werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Met name de Kharkiv school in de fotografie was vanaf de jaren ’70 leidend. Het werk kenmerkte zich door een experimenteel realisme, waarin het lichaam als politiek object een veel terugkerend motief was.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook tevens werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de tweede editie van ‘The Information Front’, een meer documentaire publicatiereeks met werk van lokale fotografen over de oorlog en het pad ernaartoe.

Selectie fotografen

Oekraïense fotografie is nog nauwelijks bekend buiten het eigen land. Dit is op internationaal vlak de eerste aanzet tot een bloemlezing van Oekraïense fotografie, in een coproductie van Noorderlicht, Stichting Oude Groninger Kerken, Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada), ook teamleden van de organisatie achter ‘The Information Front’. De selectie van fotografen wordt binnenkort bekendgemaakt.

De weg naar vrijheid in Oekraïne opent tijdens de Groninger Museumnacht op 10 september in de Akerk. Tickets zijn hier verkrijgbaar.