Nieuws

Vaccinvergissing GGD Martiniplaza: 20 mensen krijgen per abuis AstraZeneca in plaats van Moderna

Op de priklocatie MartiniPlaza in Groningen zijn gistermorgen, zaterdag, twintig mensen gevaccineerd met een ander vaccin dan waarvoor ze waren uitgenodigd. Ze kregen AstraZeneca in plaats van Moderna. Dat meldt de GGD Groningen op haar website. De  personen die het betreft zijn inmiddels door de GGD persoonlijk geinformeerd.


Leestijd: 1 minuut

Na negen jaar weer Davis Cup tennis in Groningen
Na negen jaar weer Davis Cup tennis in Groningen

Het gaat om personen die gistermorgen tussen 9.10 en 9.35 uur werden gevaccineerd.

Er waren 43 mensen die in dit tijdsbestek een afspraak hadden staan en deze personen zijn dezelfde dag allemaal persoonlijk op de hoogte gesteld. Op andere tijdstippen en op andere GGD-vaccinatielocaties heeft iedereen het vaccin gekregen waarvoor men was ingepland.

De onjuiste vaccinatie kwam aan het licht, toenbleek dat er twee ampullen AstraZeneca bereid waren. Hierbij is gelijk aan de bel getrokken en daardoor zijn er niet meer mensen gevaccineerd met een ander vaccin dan waarvoor ze waren uitgenodigd.

GGD Groningen betreurt het incident. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.

AstraZeneca geeft in zeer zeldzame gevallen een bijwerking. Die kans is weliswaar klein, maar de bijwerkingen, zoals bloedstolsels in combinatie met een te kort aan bloedplaatjes kunnen ernstig zijn.

“Mochten er bijwerkingen ontstaan, dan kan de gevaccineerde persoon contact met ons of de huisarts opnemen. Wij adviseren daarmee niet tot de volgende dag te wachten. Huisartsen van betrokkenen worden door GGD Groningen op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie”, aldus de verklaring.