Nieuws

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts stopte bij gemeenteraad vanwege psychose

Amrut Sijbolts, de fractievoorzitter van de Stadspartij 100% voor Groningen, maakte eerder bekend te stoppen bij de gemeenteraad. Nu laat hij in een persverklaring via een woordvoerder weten dat de reden voor zijn ontslag is dat hij kampt met een psychose.


Leestijd: 2 minuten

Door zijn ziekte had Sijbolts de financiën niet meer goed op orde, zo laat woordvoerder Reinder van der Molen weten. Dit leidde uiteindelijk tot het opstappen van Sijbolts.

Het raadslid had al sinds 2021 last van psychische problemen, zo is te lezen in de verklaring. “Hij heeft zich in het raadswerk nog staande kunnen houden, maar heeft vanaf toen in zijn labiele conditie niet goed meer met de fractie gecommuniceerd en de financiële administratie niet meer goed geordend.”

“Naarmate zijn mentale conditie verslechterde heeft hij het beheer van de fractiegelden niet altijd meer correct gevoerd. Zo heeft hij bijvoorbeeld kleine privé-uitgaven met de bankpas van de stichting Stadspartij Fractie Groningen betaald en die bedragen niet altijd gerestitueerd. Totaal gaat dit om een bedrag van ongeveer € 650.”

Voortbestaan Stadspartij nooit in gevaar geweest

Toch heeft Sijbolt volgens Van der Molen wel altijd de jaarlijkse verantwoording van de fractiegelden bij de gemeente ingediend. “Die is steeds goedgekeurd en openbaar gemaakt. De fractiegelden zijn steeds op een vergelijkbaar niveau gebleven als die van andere fracties. Het voortbestaan van de stichting Stadspartij Fractie Groningen is dan ook nooit in gevaar geweest.”

Vorige week maakte de Stadspartij 100% voor Groningen bekend de samenwerking en contact met Sijbolts te verbreken. De reden daarvoor werd toen niet gegeven. Even daarna werd naar buiten gebracht dat Sijbolts ontslag had genomen uit de gemeenteraad. Sijbolts zat al veertien jaar in de gemeenteraad. Dat maakte van hem het langstzittende lid van de gemeenteraad.

Van der Molen sluit af: “Het is nooit de bedoeling van Amrut geweest om zichzelf financieel te bevoordelen en de partij te benadelen. Door zijn ziekte is het helaas niet mogelijk dat Amrut zelf de pers of de partij te woord staat. Maar namens Amrut wordt aan de partij nog steeds aangeboden om er samen uit te komen.”