Nieuws

Fremantle Highway wordt donderdag naar Eemshaven gesleept

De Fremantle Highway, het vrachtschip dat vorige week in brand vloog ten noorden van Ameland, wordt donderdag naar de Eemshaven gesleept. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten na overleg met alle betrokken partijen. Op dit moment ligt het schip 16 km boven Schiermonnikoog en Ameland.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Kustwacht
Foto | Kustwacht

De Eemshaven ligt op een afstand van 64 kilometer relatief dichtbij. Daarnaast spelen “de verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip” mee in de keuze voor de Groningse haven. Bovendien worden de risico’s beperkt door de sleepreis zo kort mogelijk te houden.

Donderdagochtend begint het slepen naar de haven. Wanneer het schip daar aankomt is afhankelijk van het weer, stroming en getij, meldt Rijkswaterstaat.

De situatie aan boord van het vrachtschip is nog steeds stabiel. Het grootste gedeelte van het schip is inmiddels geïnspecteerd en er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand is.

Tijdens de sleepreis zijn experts aan boord van de Fremantle Highway om de status van het schip constant te monitoren. De Guardian van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat begeleiden de reis.