Nieuws

Fries volkslied klinkt dinsdag op carillon Martinitoren

Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt komende dinsdag het Friese volkslied op het carillon van de Martinitoren. Niet geheel uit vrije wil. De Friese studentenvereniging Bernlef deed een verzoeknummertje in ruil voor een donatie voor de Voedselbank en het onderhoud van de Martinikerk. Er is al meer dan 1000 euro opgehaald.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar toerisme: Groningen wordt steeds populairder
Onderzoek naar toerisme: Groningen wordt steeds populairder

De stadsbeiaardier speelt in december en januari verzoeknummertjes in ruil voor een donatie. Daarmee hoopt de Martinikerk een verbinding te maken met Stad en Ommeland. De Friese studenten van Bernlef stapten daar slim op in. Voorzitter Lucas van der Veer liet bij Omrop Fryslan weten wel te houden van een ludieke actie. Een oproepje van een van de leden van Bernlef kon meteen rekenen op veel enthousiasme binnen de vereniging. 

De leden van Bernlef twijfelden nog eventjes tussen het nummer Bernlef Boppe van Piter Wilkens, maar uiteindelijk bleek de verleiding te groot om het Fries volkslied vanaf d’Olle Grieze te laten klinken. Er was een bedrag van 500 euro nodig om dat voor elkaar te krijgen. Inmiddels hebben de leden al meer dan 1000 euro opgehaald. De Stichting Martinikerk had eerder al laten weten dat het verzoeknummer uitgevoerd gaat worden. 

Woon je vlakbij de Martinitoren en je de Friese klanten niet verdragen, zet dan op dinsdag 22 december om 12.40 uur even een koptelefoon op.

Voor de Groningers met Friese roots, hierbij de tekst:

In het Fries
Frysk bloed tsjoch op! 
Wol no ris brûze en siede,
En bûnzje troch ús ieren om!
Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d'ierde,
It Fryske lân fol eare en rom.

In het Nederlands
Fries bloed kom in beweging.
Bruis, kook, en bons door onze aderen!
Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde,
Het Friese land vol eer en roem.