Nieuws

GCC: “We hebben begrip voor ondernemers die actie willen voeren"

“We willen niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar we hebben wel begrip voor ondernemers die actie willen voeren.” Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club (GCC) in reactie op de aangekondigde actie van aankomende zaterdag waarbij ruim tachtig ondernemers in de stad Groningen uit protest de deuren willen openen.


Leestijd: 1 minuut

GCC: “We hebben begrip voor ondernemers die actie willen voeren"
GCC: “We hebben begrip voor ondernemers die actie willen voeren"

Bos zegt alle begrip te hebben voor het initiatief. “We roepen de ondernemers er niet voor op, maar als we belangenvereniging snappen we wel heel goed waarom de ondernemers het nodig vinden.”

De voorzitter noemt de situatie dramatisch. “Neem de lokale mode-, kleding- en schoenenwinkels. Die draaien zo’n vier procent van hun normale omzet. Vier procent! En daarvoor zet je dan een heel click- en collectsysteem op. Dat is het gewoon bijna niet waard. En ondertussen gaan al je klanten naar het buitenland, waar de winkels wel gewoon open zijn.”

Het nieuws over het lage aantal faillissementen vindt de voorzitter van de belangenvereniging dan ook niet het vermelden waard. “Ja, er zijn weinig faillissementen, maar die gaan er echt nog wel aankomen. Ondernemers moeten alle steun en uitgestelde belasting nog terugbetalen. En dat terwijl velen nu al door alle reserves en middelen heen zijn.”

Perspectief

Van de persconferentie van aankomende vrijdag verwacht Bos dat er in elk geval een beetje perspectief geboden wordt, ook voor ondernemers. “Klanten moeten minimaal weer op afspraak kunnen komen winkelen.” 


En het hoge aantal besmettingen dan? “Tuurlijk zie ik dat”, legt Bos uit. “Er wordt elke dag aandacht aan besteed. Maar wat ik mis zijn de aantallen van mensen die geestelijke nood ervaren door de lockdown. Niet alleen ondernemers die hun zaak niet kunnen openen, maar ook werknemers zonder baan en studenten in eenzaamheid. Daarmee wil ik niet de besmettingscijfers bagatelliseren, maar je moet met beide rekening houden: dus niet alleen kijken naar de besmettingen, maar ook naar de persoonlijke consequenties van de lockdown."