Nieuws

Geboortegolf in stad Groningen blijft uit, maar elders in Noorden wel extra veel baby’s geboren

In de gemeente Groningen is er in tegenstelling tot veel andere gemeenten en provincies niet sprake van een geboortegolf, negen maanden na de start van de eerste lockdown. In Veendam, Eemsdelta en Westerkwartier daarentegen vloog de ooievaar afgelopen maanden af en aan. En ook in de provincie Friesland werden uitzonderlijk veel beschuiten met muisjes in grote getalen uitgedeeld.


Leestijd: 1 minuut

Geboortegolf in stad Groningen blijft uit, maar elders in Noorden wel extra veel baby’s geboren
Geboortegolf in stad Groningen blijft uit, maar elders in Noorden wel extra veel baby’s geboren

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Groningen afgelopen december en januari een geboortedaling van -3% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is minder dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden 787 Groningse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

In vier van de tien Groningse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Veendam (+34,6%), Eemsdelta (+23,5%) en Westerkwartier (+10,1%) werden veel meer kinderen geboren dan een jaar eerder.

Maar in Midden-Groningen nam het aantal geboortes het sterkst af, met 28,6%. Ook in de gemeente Groningen nam het aantal geboortes af (-4,3%).

Hoewel het aantal geboortes in Groningen afnam, was er in andere provincies sprake van een geboortestijging. De ‘babyboom’ is het sterkst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. Ook in Zeeland (+7,3%) was er sprake van een geboortegolf.