Nieuws

Gedeeltelijke lockdown: Forum, bioscopen en Groninger Museum kunnen open blijven

Het Forum Groningen, bioscopen en het Groninger Museum kunnen ondanks de strenge nieuwe coronamaatregelen openblijven. Wel geldt er een maximum van dertig mensen per zaal. Dat is dinsdagavond bekend geworden tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de gedeeltelijke lockdown die is afgekondigd. De evenementen in MartiniPlaza gaan niet door maar de deuren blijven wel open. Bijeenkomsten tot 30 personen mogen ook in MartiniPlaza blijven plaatsvinden.


Leestijd: 2 minuten

Gedeeltelijke lockdown: Forum, bioscopen en Groninger Museum kunnen open blijven
Gedeeltelijke lockdown: Forum, bioscopen en Groninger Museum kunnen open blijven

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben dinsdagavond strenge en ingrijpende coronamaatregelen afgekondigd, die woensdag om 22.00 uur van kracht zijn. De horeca gaat dicht, er komt een mondkapjesplicht en amateursport wordt verboden.

Theaters en congrescentra mogen ook openblijven, maar er geldt hier ook een maximum van dertig mensen per zaal. Het is dan ook maar de vraag of dat rendabel is. MartiniPlaza liet dinsdagavond weten dat alle evenementen van 15 oktober tot en met 11 november worden geschrapt. SPOT Groningen gaat kijken welke optredens in de Stadsschouwburg en De Oosterpoort door kunnen gaan. 

Forum
Voor het Forum geldt dat het gebouw open kan blijven. Per zaal mogen er maximaal dertig mensen naar binnen. Ook moet de horeca dicht. 

Premier Rutte sprak verder van acht ingrijpende maatregelen, die voor zeker vier weken gaan gelden. Rutte: "Het zijn nieuwe en stevige maatregelen. Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown. We moeten sociale contacten en reisbewegingen drastisch verminderen. De maatregelen gaan pijn doen! De feiten liegen niet. We moeten strenger zijn op onszelf en eigen gedrag." Volgens de premier kunnen getroffen ondernemers rekenen op steunpakketten. Er wordt ook strenger gehandhaafd op de regels. 

De maatregelen
1: Cafés, restaurants en koffieshops gaan weer dicht. Wel mogen ze afhaallokketten open houden. Hotels mogen eten en drinken uitserveren aan gasten die daar slapen. Na 20.00 uur mag nergens meer alcohol worden verkocht. Ook mag je na 20.00 uur geen alcohol meer nuttigen in de openbare ruimte. 
2: De groepsgrootte gaat naar maximaal 30 personen voor zalen, waaronder congrescentra en theaters. Wel komen er een aantal uitzonderingen. Voor vriendengroepen geldt dat je maar met vier mensen bij elkaar mag komen in zo’n zaal. Voor bezoek geldt dat je nog steeds drie gasten mag ontvangen, maar wel één bezoek per dag. 
3: Publiek bij sport blijft verboden. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen blijven sporten in teamverband, maar competities worden stilgelegd. Boven de 18 mag je individueel sporten, met een maximum van vier mensen en wel op afstand. 
4: Alle evenementen worden weer verboden: van openluchtconcert tot buurtbarbecue en kermis.
5: Doorstroomlocaties (musea, pretparken, dierentuinen en weekmarkten) kunnen openblijven. Dat geldt dus ook voor Forum Groningen.
6: We blijven thuiswerken tenzij het niet anders kan. Dat advies was er al, maar wordt niet voldoende opgevolgd. De regels moeten strikter worden nageleefd. 
7: Advies is om tijdens vakantie niet naar oranje of rode landen te gaan. 
8: Er komt zo snel mogelijk een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten. Geldt ook voor onderwijs vanaf voortgezet onderwijs. 

De maatregelen gelden voor vier weken. Over twee weken wordt gekeken naar de eerste resultaten. Ook komt er een routekaart waaruit je kunt opmaken welke maatregelen horen bij welke besmettingscijfers.