Nieuws

Géén 1 april-grap: Plan om Vismarkt te overdekken met groene pergola

Een van de 1 april-grappen van de afgelopen jaren in Groningen was om de Vismarkt te overkappen. Maar Groningse studenten hebben nu een serieus plan bedacht dat daar een klein beetje op lijkt, en het is dus geen 1 april-grap. Ze pleiten voor een groene, open pergola, die de toenemende hitte tijdens hete zomers kan afvangen, waardoor het beter toeven is op de Vismarkt. Ook veel marktkooplieden kunnen dan in de schaduw van een bladerdak hun zaken blijven doen.


Leestijd: 1 minuut

Gratis Stadsdiner aan lange tafels voor achthonderd mensen op de Vismarkt in Groningen
Gratis Stadsdiner aan lange tafels voor achthonderd mensen op de Vismarkt in Groningen

Het gaat om een idee van de twee studenten Hugo Mohr en Gijs Verkooijen. Ze waren vorige zomer op de Vismarkt en hadden het zó heet dat ze het er niet langer vol hielden dan tien minuten. Aangezien de zomers de komende jaren alleen maar warmer worden besloten ze om na te denken over een oplossing.

Tegen de Universiteitskrant vertellen ze dat ze bedachten dat een groen dak antwoord zou kunnen bieden. Ze noemen hun oplossing ‘het blad van Groningen’.

Het is niet de bedoeling dat het een zware overkapping wordt: integendeel. Er komt een constructie van bogen en pilaren, met zeer veel licht en lucht er tussen. Maar wel met voldoende ruimte voor planten en bloemen. Volgens de twee bedenkers zou deze constructie goed zijn voor drieduizend vierkante meter groen midden in de stad Groningen.