Nieuws

Geen enkel beroep: bouw Stadshavens kan beginnen

De bouw van de nieuwe wijk Stadshavens, tussen het Damsterdiep en de Sontweg, kan nu echt van start gaan. De gemeenteraad heeft in mei het omgevingsplan Stadshavens gewijzigd, maar daar is geen enkel beroep tegen aangetekend. Dat betekent dat de realisatie van Stadshavens nu echt los kan en dat in 2026 al de eerste bewoners hun huis kunnen betrekken.


Leestijd: 2 minuten

Wethouder Rik van Niejenhuis is hier blij mee: “Voor woningzoekenden in Groningen is dit een prachtig bericht. Het scheelt enorm veel tijd. Als alles volgens planning verloopt, starten we in het voorjaar van 2025 met het grondwerk, waarna we in 2026 de eerste bewoners hopen te verwelkomen.”

Stadshavens telt straks 3.300 woningen aan het water. Om deze wijk te mogen bouwen, moest het omgevingsplan worden gewijzigd. De gemeenteraad van Groningen heeft op 15 mei in ruime meerderheid ingestemd met de wijziging van het omgevingsplan voor Stadshavens. Nu er geen beroep is aangetekend, betekent dit dat de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de stadswijk Stadshavens definitief vastliggen. Dan gaat het bijvoorbeeld over zaken als de plek voor de nieuwe woningen en voorzieningen, de maximale bouwlagen en de locatie van het nieuwe park.

Nu de kaders vastliggen, kunnen de eerste woongebieden concreet worden uitgewerkt. Ook wordt gewerkt aan de nieuwe kade langs het Eemskanaal. Hierbij worden omwonenden dit najaar betrokken. Om ruimte te maken voor de bouw, worden de komende periode diverse gebouwen gesloopt en wordt grond gesaneerd. Als eerst worden gebouwen op grond van ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed gesloopt ter hoogte van Eemskanaal 30. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn al gestart.

Over Stadshavens

Stadshaven telt straks niet alleen 3.300 woningen, maar ook 33.000 m² commerciële en maatschappelijke bedrijfsruimtes, en een Havenpark.  De straten van Stadshavens worden autoluw. Er wordt geïnvesteerd in fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen als ontmoetingsruimte. Het Damsterdiep verandert in een groene stadslaan. En op het terrein van de zandoverslag komt een groot park met veel groen en ruimte voor sport en spel. 

Om plaats te maken voor de nieuwbouw verdwijnt het bedrijven- en industrieterrein langs het Eemskanaal. Karaktervolle gebouwen in het gebied, zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen, blijven behouden. De combinatie van moderne en historische gebouwen maakt Stadshavens tot een eigenzinnig stukje stad. 

Naast wonen wordt Stadshavens ook een aantrekkelijke plek om te werken of te ondernemen. Er wordt 33.000 m² bedrijfsruimte gerealiseerd, voor zowel commerciële als maatschappelijke voorzieningen.