Nieuws

Geen enorme stijging geteste besmettingen in Groningen; UMCG neemt twee Brabantse patiënten over

Het aantal coronapatiënten in het hele land blijft stijgen, maar in Groningen zijn er enkele geteste besmettingen bijgekomen. Dat valt op te maken uit de nieuwe cijfers van het RIVM. In het hele land kwamen er 409 besmettingen bij (in totaal nu 2460) en overleden er 18 mensen (76 in totaal).


Leestijd: 1 minuut

Het RIVM maakt geen exacte aantallen meer bekend. Wel publiceren ze een kaart met aantallen geteste besmettingen per 100.000 inwoners. Met een cijfer van 9,9 zou Groningen dus 20 tot 25 geteste besmettingen hebben. Het cijfer stijgt al dagenlang met enkelen. Daar komt wel bij dat er veel minder getest wordt en dat 80 procent van de daadwerkelijke besmettingen onder de radar blijft. 

Het advies om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden blijft dus ook overeind te staan. Door afstand te nemen en niet in grotere groepen samen te zijn, kan worden voorkomen dat het aantal besmettingen in Groningen ineens wel stijgt. 

Twee Brabantse patiënten in Groningen
Het UMCG heeft donderdag twee coronapatiënten uit een ziekenhuis in Noord-Brabant overgenomen. De patiënten zijn opgenomen op de intensive care. De druk in Noord-Brabant stijgt, omdat daar ook de meeste besmettingen in Nederland zijn. Op dit moment zijn 870 van de 2460 geteste besmettingen in Brabant.

Verloven op IC ingetrokken
Het UMCG draait vanaf 30 maart sowieso een crisisdienst op de IC. Er wordt dan een nieuwe golf aan besmettingen verwacht. Alle verloven van het personeel zijn ingetrokken en parttimers worden volledig ingezet. Op dit moment liggen er 180 patiënten op de IC, maar de IC-branchevereniging verwacht dat die aantallen kunnen oplopen tot 500 of zelfs 1000 patiënten. 

Er bestaat de mogelijkheid om het aantal IC-bedden van 35 uit te breiden tot zelfs meer dan 100.