Nieuws

Geen verscherpt toezicht meer op Ambulancezorg Groningen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op Ambulancezorg Groningen beëindigd. De regionale ambulancevoorziening heeft de afgelopen maanden de nodige verbeteringen in de organisatie doorgevoerd.


Leestijd: 1 minuut

Op 21 december 2023 besloot de IGJ om Ambulancezorg Groningen onder verscherpt toezicht te stellen. Volgens de inspectie waren er verschillende tekortkomingen en voldeed de organisatie niet aan de voorwaarden voor het leveren van goede zorg. Zo was er geen goed werkend systeem dat toetst of de zorg minimaal op hetzelfde niveau blijft of zelfs verbetert. Daarnaast waren er volgens de inspectie geen goede procedures voor het melden van incidenten.

Ook vond de inspectie de voorwaarden voor het goed besturen van een organisatie ontoereikend. Daarbij kun je denken aan het kunnen werken in een veilige cultuur, de inrichting van het bestuur en een goed functionerende Raad van Toezicht. Ambulancezorg Groningen kreeg zes maanden de tijd om de tekortkomingen weg te nemen.

Tijdens de periode van verscherpt toezicht zijn er verbeteringen doorgevoerd door de ambulancevoorziening, zowel als het gaat om cultuur en veiligheid en op organisatorisch gebied. Er is nog wel verbeterruimte voor bijvoorbeeld de planning-en-controlcyclus.

De verbeteringen zijn volgens de inspectie in ieder geval voldoende, en daarmee is het verscherpt toezicht stopgezet per 18 juli 2024. Om de verbeteringen in de gaten te houden, brengt de inspectie begin 2025 nog een bezoek aan de Ambulancezorg Groningen.