Nieuws

Geen vuurwerkverbod in Groningen; grote aftelshow op Grote Markt

In de gemeente Groningen geldt komende jaarwisseling geen algemeen vuurwerkverbod. Wel zijn er een aantal vuurwerkvrije zones, waar het afsteken van alle vuurwerk verboden is. Op de Grote Markt is een groot aftelmoment, met een grote licht- en lasershow.


Leestijd: 1 minuut

Rond de afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland, en dus ook in Groningen, alleen licht vuurwerk (categorie 1) worden afgestoken, vanwege een dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Zo’n totaalverbod is er dit jaar niet, wat betekent dat de gemeenten zelf mogen bepalen wat de regels zijn.

F1- en F2-vuurwerk

In Groningen is ervoor gekozen dit jaar nog geen vuurwerkverbod af te kondigen. Dat betekent dat er tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur zowel categorie F1-vuurwerk als het zwaardere F2-vuurwerk mag worden afgestoken. Onder de lichtste categorie vallen onder andere sterretjes en knalerweten en bij F2 gaat het om siervuurwerk als cake- en combiboxen.

Licht- en lasershow

Het college van B en W wil uiteindelijk wel toe naar een vuurwerkverbod, maar vindt het daarvoor nu nog te vroeg omdat het op dit moment lastig te handhaven zou zijn. Vooruitlopend op een totaalverbod, en het aanbieden van een alternatief, is er dit jaar al een grote licht- en lasershow op de Grote Markt. De show wordt volgens de gemeente groter van opzet dan de aftelmomenten van voorgaande jaren. Mocht er in Groningen een vuurwerkverbod komen, dan is het de bedoeling dat het event ‘een show van formaat’ wordt, dus het college.

Vuurwerkvrije zones

De gemeente heeft, net als voorgaande jaren, weer een aantal gebieden aangewezen waar het afsteken van vuurwerk verboden is. Daarbij gaat het onder meer om de omgeving van ziekenhuizen en begraafplaatsen en ook het uitgaanscentrum in de binnenstad.