Nieuws

Geen wedstrijden van Donar zonder publiek

Het nieuwe basketbalseizoen gaat niet van start als er niet mag worden gespeeld met publiek. Dat hebben Donar en de andere clubs in de Dutch Basketball League besloten. Volgens de clubs zijn de wedstrijden in de eredivisie een ontmoetingsplaats voor bedrijven en vormt de combinatie van topsport, entertainment, muziek en dans een uitje voor het publiek. De interactie met de mensen op de tribune is een essentieel onderdeel van het topbasketbal.


Leestijd: 1 minuut

Een vol Martiniplaza bij een wedstrijd van Donar
Een vol Martiniplaza bij een wedstrijd van Donar

Het plan om de competitie niet zonder publiek te starten, zou afkomstig zijn van Donar. Zij kijken ook naar de financiële consequenties. Zo laat secretaris Gert-Jan Swaving op de site van RTV Noord weten dat het publiek een legitieme reden heeft om een deel van hun seizoenkaart terug te vragen als ze niet bij de wedstrijden aanwezig kunnen zijn. 

Minister Hugo de Jonge heeft afgelopen week gezegd dat grote evenementen een taboe zijn zolang er geen vaccin is. Dat kan nog wel een jaar duren. De organisator van de competitie is in overleg met NOC*NSF over scenario’s waarbij de competitie toch kan worden herstart. Daardoor kan het zijn dat de competitie later wordt begonnen. Ook bestaat de kans dat er maar een deel van het publiek kan worden toegelaten. 

Donar is al bezig met een plan waardoor het publiek verantwoord bij de wedstrijden aanwezig kan zijn. De fans zouden dan eerst hun handen moeten wassen, een mondkapje moeten dragen en begeleid naar hun tribuneplek worden gebracht. De secretaris erkent op de site van RTV Noord echter wel dat het onmogelijk is om daarbij de regels rond 1,5 meter afstand in acht te houden. 

Ondanks de vele onzekerheden is Donar al wel begonnen met de samenstelling van het team. Thomas Koenis, Shane Hammink en Leon Williams hadden al een contract. Onlangs contracteerde de club een nieuwe coachingstaff met Ivan Rudez en Jan Stalman. Ook werden de Canadese pointguard Jarred Ogungbemi-Jackson en de Amerikaan Davonte Lacy vastgelegd.