Economie

Gelkingestraat treurig visitekaartje voor Groningen, maar niet meer voor lang

De Gelkingestraat is momenteel bepaald geen visitekaartje voor Groningen. Al tientallen jaren staan er schuttingen rond percelen. Het wegdek is oud, en de trottoirs hebben een vaalgele kleur. Wie door de stad wandelt komt door de prachtigste straten en steegjes. Maar als je dan door de Gelkingestraat komt, denk je: daar moet nog heel wat gebeuren. En gauw ook. Gelukkig staat dat ook op de planning.


Leestijd: 1 minuut

Er is afgelopen jaren al een hoop veranderd in zowel de Oosterstraat als de Gelkingestraat: sinds 2022 rijden er geen bussen meer. Dit is voor de gemeente aanleiding om de straten opnieuw in te richten, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

In de plannen die er nu liggen komt er meer groen en meer bomen, en plek om te zitten. Net als in de rest van de binnenstad zal ook het asfalt in deze beide straten verdwijnen en plaatsmaken voor de bekende gele steentjes. Stoepen verdwijnen en fietsers kunnen van beide kanten de straten in- en uitfietsen. Ook de pleintjes en steegjes tussen beide straten worden opgeknapt.

De plannen voor de Gelkingestraat en Oosterstraat passen ook in het plan van de gemeente om stadskwartieren te maken. In het kader van die plannen wil de gemeente allereerst deze straten aanpakken, nog dit jaar.

Verantwoordelijk wethouder Carine Bloemhoff daarover: “We gaan in de stad onder andere door met het ontwikkelen van de stadskwartieren. Naast het al langer bestaande Ebbingekwartier en Akwartier willen we nieuwe stadskwartieren introduceren, te beginnen met het Gelkingestraat- en Oosterstraatgebied dat binnenkort op de schop gaat en een flinke opknapbeurt krijgt. Een gebied dat dicht tegen de Grote Markt aan zit. Verder gaan we inzetten op het maken van ruimte voor lokaal ondernemerschap. Daarvoor is meer grip op vastgoed nodig. Daarin gaan we samenwerken met het gemeentelijk ontwikkelbedrijf”, zo meldt ze op de website van de gemeente Groningen.