Nieuws

Gemeente komt met zwarte lijst van studentenhuizen; overlastgevers direct op de bon

De gemeente Groningen heeft een zwarte lijst met daarop 135 overlastgevende studentenhuizen opgesteld. Politie en gemeente hebben aangekondigd hard op te zullen treden: zodra er weer overlast is, gaan de bewoners direct op de bon, en wordt geluidsapparatuur in beslag genomen.


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

Wethouder Roeland van der Schaaf zegt in het Dagblad van het Noorden dat de tijd van waarschuwen voorbij is. En niet zonder reden: vanwege corona is het aantal meldingen van overlast door studentenhuizen nu al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Omdat studenten niet bij verenigingen en in de kroeg terecht kunnen voor feestjes, worden er meer huisfeesten georganiseerd. Begrijpelijk, vindt de wethouder. “Maar studenten moeten zich ook aan bepaalde normen en waarden houden.”

Klachten van omwonenden

De lijst is samengesteld op basis van gegevens van de politie en meldpunt overlast. Aanleiding is de stroom klachten van omwonenden, met name uit de Schildersbuurt, een buurt waar veel studenten wonen. Buurtbewoners schreven eind augustus een brandbrief naar het stadsbestuur waarin ze verzochten om actie en handhaving.

Persoonlijke brief

Bij de 135 studentenhuizen wordt door toezichthouders een brief van de burgemeester afgeleverd waarin de studenten geïnformeerd worden over de strenge aanpak. Ook de eigenaren van de panden krijgen een brief. Ze moeten aangeven wat ze gaan doen om de overlast te stoppen.