Nieuws

Gemeente verhoogt subsidie Bevrijdingsfestival op voorwaarde dat het gratis is

De gemeente Groningen verhoogt de subsidie aan de organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen. Voorwaarde voor de subsidie is dat het festival gratis toegankelijk is. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.


Leestijd: 1 minuut

Bevrijdingsfestival Groningen ontruimt terrein vanwege slecht weer
Bevrijdingsfestival Groningen ontruimt terrein vanwege slecht weer

Vieren van de vrijheid moet gratis zijn

Bij wijze van een landelijke pilot kostte de toegang tot de afgelopen editie van het festival 5 euro. Naar aanleiding van de uitkomsten van de pilot is duidelijk geworden dat de organisatie de toegang tot de toekomstige festivals gratis willen houden. Dit vanuit de overtuiging dat het vieren van de vrijheid voor iedereen toegankelijk moet zijn, zonder drempels of barrières van welke aard dan ook. 

Het college laat weten zich achter dit besluit te scharen. Het verhoogt daarop de jaarlijkse subsidiebijdrage aan het Bevrijdingsfestival Groningen van 84.500 euro naar een bedrag van 100.000 euro. “Dit is deels ook een tegemoetkoming in de stijgende
kosten en productielasten waar het festival zich mee geconfronteerd ziet.” 

Uitkomsten pilot

Uit een enquête onder de bezoekers van de afgelopen editie van het festival kwam geen eenduidig beeld naar voren. De bezoekers misten de diverse podia die voorheen buiten de Drafbaan stonden en vonden dat het festival gratis moet zijn, maar tegelijk blijkt dat de bezoeker liever kiest voor een toegangsprijs dan een kleiner festival. 

Het gebruiken van enkel het terrein van de Drafbaan heeft volgens de organisatie van het evenement voordelen. Zo was het evenement beter beheersbaar en veiliger voor bezoekers. Ook kwam het de logistiek ten goede en was er minder sprake van overlast voor omwonenden. 

Of het aankomende evenement ook alleen op de Drafbaan zal plaatsvinden, is nog onduidelijk. Ook wil het college nog geen uitspraken doen over de mogelijke groei van het festival in podia en aantallen bezoekers.