Nieuws

Plassen in de Diepenring? Gemeente wijst op gevaren van alcohol met campagne

De gemeente Groningen gaat een campagne beginnen om uitgaanspubliek in Groningen te wijzen op de gevaren van alcohol. In die campagne is onder andere aandacht voor het gevaar van in de Diepenring of ander open water vallen met drank op.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Magda Ehlers via Pexels
Foto | Magda Ehlers via Pexels

In de campagne van de Gemeente Groningen is speciale aandacht voor het risico om in het water van de Diepenring te vallen met alcohol op. Dit vraagstuk is overigens niet nieuw: in 2007 kwam er, naar aanleiding van raadsvragen, een onderzoek naar uitklimvoorzieningen: trapjes en andere mogelijkheden om weer uit het water te klimmen als je erin bent gevallen.

Uit dat onderzoek bleek dat er voldoende voorzieningen waren voor mensen die in normale conditie in het water vallen. Toch zijn er daarna nog aanvullende maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van uitklimvoorzieningen bij bruggen, goed zichtbare waarschuwingsbordjes, extra leuningen bij de Ebbingebrug en Poelebrug en het aanpassen van bestratingen voor visueel gehandicapten, rolstoel- en rollatorgebruikers.

Maar uit onderzoek blijkt, zo stelt de gemeente in een raadsbrief, dat er vaak sprake is van alcoholgebruik bij mensen die in het water vallen. Dan wordt zelfstandig uit het water klimmen een ander verhaal. Daarom wil de gemeente inzetten op preventie en bewustzijn over dit onderwerp. De gemeente wil hiervoor samenwerken met onder andere studentenverenigingen.

De gemeente heeft in voor de afgelopen KEI-week onder andere een kaart met alle uitklimvoorzieningen verstrekt aan het bestuur van de KEI-week, en zij hebben dit vervolgens onder de aandacht van studenten gebracht.