Nieuws

Gemeente zet hakbijl in bijna duizend zieke bomen

De gemeente Groningen ziet zich gedwongen dit jaar liefst 945 essen te kappen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 56,2 procent van de geïnspecteerde bomen is aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte. De bomen sterven door de ziekte langzaam af en kunnen takken gaan verliezen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente zet hakbijl in bijna duizend zieke bomen
Gemeente zet hakbijl in bijna duizend zieke bomen

Essentaksterfte verspreid zich sinds 2010 snel onder Nederlandse essen. Getroffen bomen sterven langzaam af en de afgestorven takken vallen soms uit de boom.

De gemeente wil de veiligheid van de Groningers niet in het geding brengen en liet daarom een onderzoek uitvoeren naar de besmetting in Groningen. Twee specialistische bedrijven onderzochten daarvoor in totaal 17.109 bomen. Hieruit blijkt dat 945 essen zodanig zijn aangetast dat ze in het kader van de openbare veiligheid moeten worden gekapt.

De gemeente noemt het kappen van zoveel essen 'ingrijpend'. "Daarom worden bewoners in de buurt van locaties waar essen gekapt en gesnoeid moeten worden goed geïnformeerd over de maatregelen", aldus een woordvoerder.

In samenspraak met bewoners en ondernemers in de buurt zal de gemeente bepalen welke boomsoorten in de plek komen van de gekapte exemplaren. De gemeente plant echter geen nieuwe essen meer tot er een remedie is gevonden tegen essentaksterfte.