Nieuws

Gemeentebestuur wil Nieuwe Poort liefst bij Hoofdstation

Het gemeentebestuur richt voorlopig de pijlen op het stationsgebied als locatie voor cultuurcentrum de Nieuwe Poort. Dat stelde wethouder Rik van Niejenhuis woensdag tijdens het raadsdebat. Deze voorkeur van het college klinkt Groningse ondernemers als muziek in de oren. “Voor ons is er maar één locatie denkbaar en dat is de plek achter het station.”


Leestijd: 2 minuten

Het gaat er al lang over, zowel in de politiek als in het publieke debat: waar komt de Nieuwe Poort? Onlangs bleek dat vestiging van de Nieuwe Poort in het Stationsgebied fors duurder zou uitvallen dan eerder geraamd. Bovendien blijkt de beschikbare ruimte achter het station ook kleiner dan gedacht. Dat maakt het hele project extra duur. Daarom kwam ook de ‘splitsingsvariant’ op tafel: het spreiden van de culturele activiteiten over twee of meerdere locaties.

Vooralsnog geeft het gemeentebestuur echter de voorkeur aan een plek achter het station. “Het college gaat eerst alle ballen richten op een cultuurgebouw aan de zuidzijde van het station”, zei Van Niejenhuis woensdag tijdens een debat over de nieuwe locatie. “We willen eerst kijken of het lukt om het alsnog allemaal aan de zuidzijde onder één dak onder te brengen. Mochten we tot de conclusie komen dat dat toch niet lukt, dan gaan we terug naar de raad en geven we aan welke splitsingsvariant we willen onderzoeken.”

Verschillende partijen in de gemeenteraad vinden dat zo’n splitsingsvariant onderdeel moet zijn van het onderzoek naar de Nieuwe Poort en de geschikte locatie daarvoor, zo bleek woensdag. Vooral vanwege de extra kosten die de locatie achter het station met zich mee zou brengen.

“Dit klinkt ons als muziek in de oren”

Ondernemers in Groningen zijn ondertussen opgelucht over de voorkeur van het college. Het Groningse bedrijfsleven pleitte eerder al in een gezamenlijke brief aan de raad om de Nieuwe Poort achter het station te vestigen. “De woorden van de wethouder klonken ons als muziek in de oren”, reageert Eric Bos, namens de Groningen City Club en KHN Noord.

“Voor ons als ondernemers is er eigenlijk maar één locatie denkbaar en dat is die bij het station”, zegt Bos, wijzend op de enorme spin off die deze plek volgens hem met zich mee zou brengen. “De Nieuwe Poort kan wel 400.000 extra bezoekers per jaar trekken. Dat levert de binnenstad een enorme impuls op aan extra hotelovernachtingen, extra restaurantbezoeken en meer bezoekers voor winkels.” Die extra inkomsten, zegt Bos, vloeien uiteindelijk ook voor een deel weer terug naar de gemeentekas. “Op die manier worden de extra kosten gecompenseerd.”   

Renovatie van de huidige Oosterpoort is wat Bos en zijn achterban betreft sowieso geen optie. “Dat is verre van wenselijk. Dat zou betekenen dat de Oosterpoort een paar jaar niet gebruikt kan worden, en partijen als het NNO en ESNS misschien wel hun toevlucht zullen nemen tot een andere stad.”

Voorlopig blijft het nog onduidelijk wat de nieuwe plek wordt. Het college laat eerst onderzoeken wat de extra kosten zullen zijn van bouw achter het stationsgebied. Wethouder Van Niejenhuis beloofde de raad zo snel mogelijk te informeren over de ontwikkelingen en resultaten. Sowieso voor komende zomer moet er duidelijkheid zijn.