Nieuws

Gemeenteraad van Vlagtwedde wil nieuwe termijn voor burgemeester Velema

Burgemeester Velema van Vlagtwedde, de gemeente waar Ter Apel onder valt, krijgt steun van de gemeenteraad. Die vindt althans dat hij nog een periode kan blijven en heeft hem daarom voor herbenoeming aanbevolen. Burgemeester Velema kwam onlangs in het nieuws omdat vindt dat minister Faber veel te weinig doet om opvang te zoeken voor asielzoekers in Ter Apel.


Leestijd: 1 minuut

De raad van de gemeente Westerwolde heeft woensdagavond besloten een positieve aanbeveling te doen over het herbenoemen van burgemeester Jaap Velema, zo meldt de gemeente Vlagtwedde.

Op 19 december 2024 eindigt de eerste ambtstermijn van burgemeester Velema. De burgemeester heeft de Commissaris van de Koning eerder laten weten dat hij voor herbenoeming in aanmerking wenst te komen.

Procedure

De burgemeester wordt in Nederland door de Kroon benoemd. Dat gebeurt op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties na aanbeveling van de gemeenteraad. Het besluit van de gemeenteraad wordt nu aan de commissaris van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd.

De commissaris van de Koning brengt daarnaast nog een eigen advies uit aan de minister. De minister van Binnenlandse Zaken brengt een voorstel in de ministerraad en zorgt uiteindelijk voor een benoemingsbesluit.

(Foto boven: Gem. Westerwolde – Metha Eikens)