Nieuws

Gerrit Krolbrug: nog even wachten, maar dan heb je ook wat

Na lang brainstormen, plannen maken en eerste ontwerpen schetsen was het vorig jaar zover: groen licht voor de plannen voor de nieuwe Gerrit Krolbrug. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang, maar het duurt nog even voordat het project klaar is: naar verwachting kun je in 2029 over de nieuwe brug rijden. 


Leestijd: 2 minuten

Het gebied ondergaat straks een rigoureuze metamorfose. Een moderne Gerrit Krolbrug van 4,50 meter hoog verrijst de komende jaren over het Van Starkenborghkanaal. De brug krijgt vier torens, die het brugdek verticaal omhoog kunnen takelen, en aan weerszijden twee fiets-loopbruggen van 9,7 meter hoog.

Ook de omgeving wordt grondig aangepakt: de Korreweg wordt een fietsstraat met veel groen en brede bermen; auto’s zijn er te gast. Er komt een wandelpad onder de brug door (aan de stadskant) en er komt een rij nieuwe bomen. Ook komt de oude rivier de Hunze terug in het landschap, die stroomt straks onder de brug door.

De Gerrit Krolbrug is een belangrijke verbinding. Per dag maken zo’n 16.000 fietsers er gebruik van, en 3000 auto’s. Sinds de brug onbruikbaar raakte door een aanvaring in 2021, hebben ondernemers in het gebied daar dagelijks last van. Voor fietsers is er een tijdelijke hellingbaan, maar auto’s moeten omrijden.

“Bedrijven in het gebied hebben het lastig op dit moment. Voor hun bereikbaarheid is de Gerrit Krolbrug van groot belang”, zegt Guus Vries, voorzitter van VBNO. “Zonder brug is het een doodlopende weg. Terwijl de bedrijven afhankelijk zijn van autoverkeer. We kijken reikhalzend uit naar de nieuwe brug: het gebied kan wel een positieve impuls gebruiken.” 

Er lagen al langer plannen om de brug te vervangen: De brug was oud (bouwjaar 1936) en er waren vaak storingen. Na de aanvaring in 2021 kreeg het project meer urgentie, vertelt omgevingsmanager Ryan Lievaart van Rijkswaterstaat. Maar een nieuwe brug op zo’n druk punt is niet zomaar gelegd, legt hij uit. Het streven was om de brug in 2026 klaar te hebben, maar dat wordt nu 2029.

“Het is een complex project, midden in de stad. Over 100 jaar moeten de schepen er ook nog door kunnen. Dat vergt goed nadenken en overleggen”, zegt Lievaart. Ook moesten er veel vergunningen worden aangevraagd en bijzondere vondsten in de bodem vereisten grootschalig archeologisch onderzoek.

Daarbovenop komt dat de vaarweg aangepast moet worden. De brug loopt over de hoofdvaarweg Lemmer- Delfzijl, een van de belangrijkste vaarwegen van Nederland. De landhoofden (de steunpunten waarop de brug leunt), worden anders aangelegd zodat de vaarweg bij de brug breder wordt. Verderop moet ook de bocht naar de Busbaanbrug verruimd worden.

En als straks de bouw begint (naar verwachting in 2026) moet een oplossing gevonden worden voor de 16.000 fietsers die dagelijks het kanaal oversteken via de tijdelijke hellingbanen. Die kunnen niet blijven staan tijdens de bouw. Een idee is om hellingbanen voor lopers en fietsers te bouwen bij de Busbaanbrug verderop, maar of dat gaat lukken, wordt nog onderzocht.

“We moeten door een spannende periode, met veel uitdagingen, maar het wordt echt een mooie brug, en een mooie nieuwe plek in de stad. We moeten nog even wachten, maar als het eenmaal klaar is, zullen veel Groningers er blij mee zijn”, denkt Lievaart. “En voor hen doen we het.”