Nieuws

GGD Groningen meldt 47 nieuwe besmettingen in een etmaal

Tussen zondag en maandag zijn 47 inwoners van de provincie Groningen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Groningen. De cijfers verschillen overigens flink van het coronadashboard van de Rijksoverheid. Die melden 34 besmettingen in hetzelfde etmaal.


Leestijd: 1 minuut

GGD Groningen meldt 47 nieuwe besmettingen in een etmaal
GGD Groningen meldt 47 nieuwe besmettingen in een etmaal

Volgens de cijfers van de GGD zijn sinds het uitbreken van de pandemie inmiddels 870 Groningers positief getest op corona. Dat zijn 104 besmettingen meer dan drie dagen eerder. Dat houdt in dat er nu gemiddeld zo'n 35 positieve gevallen per dag bijkomen. 

De stijging van het aantal positieve testen is ook terug te zien in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Toch liggen de cijfers daar lager dan bij de GGD. De woordvoerster van de GGD kan dat verschil niet verklaren. "We moeten dat uitzoeken", zegt ze. 

Commerciële testen
Door de drukte bij de teststraten laten steeds meer mensen zich testen bij een commerciële aanbieder. "Eventuele positieve gevallen worden wel meegenomen in onze cijfers", bevestigt de GGD. "Dat moet ook wel, want wij hebben dan de plicht om het bron- en contactonderzoek uit te voeren."

Veel besmettingen in leeftijdscategorie 18-30 jaar
De GGD komt woensdag weer met een weekupdate, waarbij de cijfers beter geduid worden. Een woordvoerster bevestigt dat het aantal besmettingen flink is gestegen. De leeftijdsverhouding is nog niet heel erg veranderd. Dat houdt in dat er vooral besmettingen zijn in de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar. 

Studentenverenigingen
De laatste dagen komen er steeds meer berichten naar buiten over coronabrandhaarden bij studentenverenigingen. Zo zijn inmiddels zo'n dertig leden van Navigators besmet. Ook zo'n vijftien Vindicat-leden zijn positief getest.