Nieuws

GGD: Situatie blijft ‘zeer ernstig’ en toename van besmettingen bij kinderen

In de provincie Groningen zijn afgelopen week 1.020 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 106 meer dan een week eerder. Volgens de GGD is de situatie nog steeds ‘zeer ernstig’. Wat opvalt is dat steeds meer kinderen besmet raken.


Leestijd: 1 minuut

GGD: Situatie blijft ‘zeer ernstig’ en toename van besmettingen bij kinderen
GGD: Situatie blijft ‘zeer ernstig’ en toename van besmettingen bij kinderen

De besmettingsgraad ligt in Groningen op 175 besmettingen per 100.000 inwoners en dat is wel lager dan het landelijke gemiddelde (223 per 100.000). Vanaf het begin van de epidemie is bij 27.088 personen in de provincie Groningen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Leeftijden
De GGD spreekt van een verschuiving als het gaat om de leeftijdsverdeling. Ongeveer 11 procent van de besmettingen was tussen de 0 en 14 jaar. Vorige week lag dat percentage op 7 procent. Zo’n 8 procent van de besmettingen is in de groep van 15 tot en met 19 jaar. Het aandeel ouderen (65+) daalde van 14 naar 11 procent. 

Besmettingsbron
De verschuiving in de leeftijden is ook terug te zien in de vermoedelijke besmettingsbron. Vorige week vond 1 procent van de besmettingen plaats op school en de kinderopvang, maar nu ligt dat aandeel op 5 procent. De meeste besmettingen (57 procent) vinden plaats in de thuissituatie. 

Overlijdens
Er zijn in de afgelopen week 5 nieuwe overlijdens ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 209 in onze provincie.

Ziekenhuisopnames
Er lagen woensdag 28 corona patiënten op een Groningse IC-afdeling. Dat zijn er twee meer dan een week eerder. Er liggen ook 37 patiënten op een reguliere corona-verpleegafdeling. Een week eerder waren dat er 44. 

Afgenomen coronatesten door GGD Groningen
In de afgelopen week werden er 15.281 mensen getest op de GGD-testlocaties. Hiervan werden er 886 positief getest. Het aantal afgenomen tests in week 10 is toegenomen (in week 9 werden er 13.118 tests afgenomen). De stijging sluit aan bij het landelijke beeld dat er meer jongere kinderen getest worden, nu fysiek onderwijs weer beperkt is toegestaan. Het vindpercentage is gelijk gebleven, want 5,8 procent van alle afgenomen monsters testte positief op corona.