Schurft, of scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk, vooral als het warm is en ’s nachts. Dit komt door een allergische reactie op de schurftmijt. Verder kunnen personen met jeuk last krijgen van blaasjes en rode bultjes, met name tussen de vingers, op de polsen en op de voeten.
Hoe krijg je schurft?
Je raakt besmet met schurft als je meer dan 15 minuten huid-huidcontact met iemand hebt die schurft heeft. Dan kan het beestje zich naar een ander persoon verplaatsen. Overspringen doet het beestje niet. Iemand met schurft is besmettelijk zolang er schurftmijten en -eitjes in zijn of haar huid zitten. Die kunnen er al zijn voordat die persoon klachten heeft.
Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is gerichte behandeling belangrijk, ook om te voorkomen dat anderen besmet raken. De GGD adviseert daarom voor behandeladvies naar de huisarts te gaan. Het is namelijk goed te behandelen met een speciale crème, lotion of tabletten.