Nieuws

Stones-gitaar van Keith Richards komt naar Groninger Museum

De gitaar van de Engelse artiest Keith Richards komt naar het Groninger Museum. Het muziekinstrument, dat hij zelf beschilderde, zal te zien zijn tijdens de expositie ‘The Rolling Stones – Unzipped’, die eind juni wordt geopend in het museum.


Leestijd: 1 minuut

De gitaar, een Gibson Les Paul, is een van de persoonlijke eigendommen die bij de expositie tentoongesteld worden. Keith Richards besloot hem te verven toen hij zich verveelde in afwachting van zijn gevangenisstraf, waarschijnlijk in 1967 of 1968. De beschilderde gitaar is te zien in de film Sympathy for the Devil (1968) van Jean-Luc Godard, waarin Richards de Les Paul veel gebruikt. Het instrument is uitgegroeid tot een iconisch stuk en heeft nu een plek in de tentoonstelling.

Naast de gitaar is ook het dagboek van Richards in de tentoonstelling te zien. Hij hield het dagboek vanaf januari 1963 een jaar lang bij. Hij schreef onder andere over oefensessies, optredens, het aantal toeschouwers en over hoeveel geld de band verdiende.

The Rolling Stones – Unzipped

Op vrijdag 30 juni opent de tentoonstelling in het Groninger Museum, dat de allerlaatste locatie is waar The Rolling Stones – Unzipped te zien is. De tentoonstellingstournee eindigt na Londen, Sydney, de Verenigde Staten en Azië in Groningen. Het gaat in de tentoonstelling niet alleen om de muziek van The Rolling Stones, maar ook om onder andere zeldzame instrumenten, audiovisueel beeldmateriaal, platenhoezen, stagedesign en mode.

Unzipped was eind 2020 ook in het Groninger Museum te zien, maar vanwege het coronavirus kon maar een beperkt aantal mensen de expositie bezoeken.

The Rolling Stones – Unzipped is vanaf 30 juni 2023 tot en met 21 januari 2024 te bekijken in het Groninger Museum. Tickets voor de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via rollingstonesgroningen.nl.