Nieuws

Graanrepubliek ontvangt voor het eerst publiek. “Eindelijk konden we laten zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen maanden”

Het eerste weekend met publiek zit erop, voor de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Het graancentrum in Oost-Groningen – waar het allemaal draait om Gronings graan – opende afgelopen weekend voor het eerst haar deuren voor het publiek. “Het was een hartstikke mooi weekend”, zegt directeur Niels Grootenboer. “Eindelijk konden we aan mensen laten zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen maanden.”


Leestijd: 2 minuten

Graanrepubliek ontvangt voor het eerst publiek. “Eindelijk konden we laten zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen maanden”
Graanrepubliek ontvangt voor het eerst publiek. “Eindelijk konden we laten zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen maanden”

Het pand waar de Graanrepubliek zich heeft gevestigd diende vroeger als loods voor stoomlocomotieven. Nu wordt er van alles gedaan met graan van Groningse boeren uit de omgeving. Er wordt onder andere brood, pasta, bier en jenever van gemaakt. 

Zo’n 100 tot 150 mensen – “een mooie mix van mensen uit Stad en Ommeland” – namen afgelopen weekend een kijkje in het pand, of proefden van wat er allemaal met het Groningse graan wordt gemaakt. Medewerkers van de Graanrepubliek stonden mensen te woord en gaven kleine rondleidingen door het gebouw. 

Een hoop mensen waren al in afwachting van de opening, vertelt Grootenboer. En die werden niet teleurgesteld. Velen lieten weten onder de indruk te zijn van de metamorfose van het pand, en van wat er allemaal gebeurt in het gebouw. 

Proefopening

De Graanrepubliek is nog niet officieel geopend. Dat gebeurt waarschijnlijk in maart van dit jaar. Wel is publiek in het weekend dus al welkom in de te reserveren vergaderzalen, of in het proeflokaal, dat elke zaterdagen open is tussen 10.00 en 20.00. 

“Je kunt het zien als een proefopening”, vertelt Grootenboer. “De horeca en de vergaderzalen zijn nu open, maar de komende maanden zetten we nog de puntjes op de i met bijvoorbeeld de laatste stoelen en plantjes.” Ook gaat de Graanrepubliek nog aan de slag met de ‘experience’ die ze bij de officiële opening willen gaan introduceren. Dat is een route door het pand waarin er van alles wordt verteld en uitgelegd over Gronings graan en het ontstaan van de coöperatie. 

De Graanrepubliek is opgericht met als doel om – weer – meer uit het Groningse graan te halen. Ooit stond de regio Oost-Groningen bekend als ‘Graanschuur van Europa’, maar in de loop der jaren werd het graan dat nog in Groningen verbouwd wordt, vooral gebruikt voor diervoeding. Dat betekent niet alleen weinig smaak en relatief lage opbrengsten, maar ook een uitgeputte bodem én een teruglopende biodiversiteit. 

Doodzonde, zo vond een groep lokale boeren, ondernemers en bedrijven, waaronder Hooghoudt. En dus sloegen ze de handen ineen. Met als resultaat: De Graanrepubiek. Niet alleen een fysieke plek dus, maar ook een coöperatie, waarbij het allemaal om de smaak van graan draait.