Nieuws

GroenLinks: ‘In 2020 parlementaire enquête over Groningen’

Uiterlijk in 2020 moet er een parlementaire enquête worden gehouden over de problemen rondom de gaswinning in Groningen. Dat bepleit de Tweede Kamerfractie van GroenLinks woensdag tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer.


Leestijd: 1 minuut

GroenLinks: ‘In 2020 parlementaire enquête over Groningen’
GroenLinks: ‘In 2020 parlementaire enquête over Groningen’

Kamerlid Tom van der Lee wil dat de praktische uitvoering van de schadeafhandeling en versterking voor de Groningers nu zo snel als mogelijk echt tot stand komt. Vervolgens is de tijd rijp om terug te kijken. 

De enquête moet onderzoeken hoe de overheid om is gegaan met de risico’s van de gaswinning. Jarenlang is ontkend dat er risico’s waren. Tom van der Lee: “Groningers hebben er recht op te weten hoe het zit. Hoe heeft dit grote falen van de markt en de overheid kunnen ontstaan? En hoe kan het dat decennialang niet de staat of de Groningers, maar vooral Shell en ExxonMobil de baas waren over de gaswinning?”

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht om te verschijnen en bovendien staan alle sprekers onder ede. Dat betekent dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens meineed wanneer blijkt dat ze niet de waarheid spreken.