Nieuws

GroenLinks-PvdA veruit grootste in Groningen; PVV en NSC volgen op afstand

De GroenLinks/PvdA combinatie is in de gemeente Groningen de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Frans Timmermans haalde in Groningen 30,4 procent van de stemmen. De PVV haalde in Groningen een van de beste resultaten tot nu toe en werd, maar wel op grote afstand tot GroenLink/PvdA, tweede met 13,2 procent van de stemmen. GroenLinks/PvdA trekt in Groningen dus drie keer zoveel stemmen als de PVV. In de provincie Groningen werd de PVV wel de grootste.


Leestijd: 1 minuut

De partij van Pieter Omtzigt, NSC, is met 11,6 procent derde geworden, gevolgd door de VVD, die 10,6 procent van de stemmen haalde. De VVD haalde daarmee 3,1 % minder dan in 2021, toen deze partij in Groningen nog 13,7 procent van de stemmen haalde.

D66 haalde negen procent van de stemmen. Dat was wel een zeer groot verlies in vergelijking tot de laatste verkiezingen in 2021, toen D66 in Groningen nog 23 procent van de stemmen haalde.

De Partij voor de Dieren haalde in Groningen 5 procent, SP 4,3 procent en het CDA kwam niet verder van 2,1 procent. De BBB haalde 2,3 procent en VOLT 3,8 procent.

Provincie Groningen

Maar over de gehele provincie Groningen gezien ziet het strijdtoneel er, nu de kruitdampen zijn opgetrokken, heel anders uit dan in de stad.

Over de gehele provincie Groningen gezien is de PVV wel de grootste geworden, met 21,8 procent van de stemmen. GroenLinks/PvdA is over de gehele provincie Groningen  genomen nog wel tweede, met 20,2 procent van de stemmen. Vooral in Oost-Groningen doet de PVV het erg goed.

Electoraal gezien is er in de provincie Groningen dus wel nog steeds een groot verschil tussen Stad en Ommeland.