Nieuws

Groningen bereidt zich voor op storm Eunice

Groningen bereidt zich voor op storm Eunice, die vanaf vanmiddag 14.00 over het land zal trekken. Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen en losse takken. Veiligheidsregio Groningen meldt op Twitter dat mensen in het geval van stormschade zonder spoed 0900-0904 kunnen bellen, om de 112 te ontlasten.


Leestijd: 1 minuut

Voor Groningen zal tussen 14.00 en 16.00 code geel van kracht zijn, met windstoten van 80-110 kilometer. Vanaf 16.00 tot 02.00 geldt code oranje, met kans op zeer zware windstoten van 100-120 kilometer per uur, en aan de noordkust mogelijk tot 130 kilometer per uur. Het KNMI wijst op het risico van omvallende bomen en losse takken. “Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen”, waarschuwen ze op de site. Na 02.00 zal code geel weer van kracht zijn.

Verborgen schade

“Het is lastig om te voorspellen wat er gaat gebeuren”, laat de brandweer weten. “Maar we staan natuurlijk paraat. We houden ook rekening met verborgen schade: schade die door de storm van gisteren al is veroorzaakt, maar pas door de storm van vandaag te zien zal zijn. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat er door de storm van gisteren al takken zijn losgeraakt die door de storm van vandaag daadwerkelijk gaan vallen. Iedere brandweerman is scherp op wat er mis kan gaan.”

Waterschap Noorderzijlvest verwacht geen grote problemen. Er werd wel rekening gehouden met het moeten sluiten van de dijkdoorgangen (couperes) bij Delfzijl, in verband met hoogwater en de storm. Dat bleek niet meer nodig, melden ze op Twitter. “Rijkswaterstaat geeft een gewijzigde verwachte waterstand door van NAP+ 2.85 meter rond het middaguur.” Het havengebied blijft daardoor gewoon bereikbaar. 

Vanaf 14.00 zullen er in het hele land ook geen treinen meer rijden en zullen scholen sluiten.