Nieuws

“Groningen eerst” bij waterstofproductie op zee

Als er over acht jaar waterstof wordt geproduceerd ten noorden van de Waddeneilanden, moet de Groninger industrie en economie als eerst aan de beurt zijn voor het gebruik van die waterstof. Dat zegt IJzebrand Rijzebol, de Groninger gedeputeerde voor Economische Zaken.


Leestijd: 1 minuut

Maandagmorgen 20 maart maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat er ten noorden van de Waddeneilanden een waterstoffabriek komt te staan, naast het al geplande windpark. In 2031 moet de fabriek operationeel zijn, en zorgen voor zo’n 500 megawatt aan elektrolysecapaciteit.

Die waterstof moet in eerste instantie ten goede komen aan de Groninger economie, zegt Rijzebol. Hij wil zorgen dat de baten van de waterstof hier in de regio terecht komen. “Het is straks Groningen eerst.”

De keuze om de watersotffabriek boven Groningen op zee te plaatsen, is niet toevallig. Er is voor gekozen omdat er mogelijk een bestaande aardgasleiding hergebruikt kan worden voor het transport van zee naar land. Bovendien ligt er een goede aansluiting op het waterstofnetwerk op land.