Nieuws

"Groningen heeft met Eurosonic Noorderslag goud in handen. Koester dat"

Vandaag begint in Groningen het festival Eurosonic Noorderslag. Vier dagen lang zijn de ogen van de Europese pop-industrie gericht op Groningen, in de hoop dat hier nieuw, aanstormend talent valt te ontdekken. Wat misschien niet iedereen hier in Groningen zich realiseert, is dat we met ESNS een juweel van een evenement in huis hebben, waar de stad niet alleen qua bekendheid maar ook in economisch opzicht enorm veel profijt van heeft.


Leestijd: 2 minuten

Zo is het evenement van grote waarde voor de horeca, dankzij de komst van duizenden bezoekers die ook graag iets willen eten en drinken. De hotels en B&B’s doen uitstekende zaken en ook voor de zalenverhuurders in en bij de binnenstad is het belangrijk.

Voor de tweede keer wordt er dit jaar, in het kielzog van ESNS, het evenement MXT gehouden: een conferentie om startups, scale-ups en investeerders bij elkaar te brengen. Dat maakt de stad nog weer interessanter voor technologiebedrijven dan Groningen dan nu al is.

Hulde dus voor het festival, en voor iedereen die het mogelijk maakt dat dit wordt gehouden. Maar: het is helaas zeker geen uitgemaakte zaak dat ESNS altijd in Groningen blijft. Tal van andere steden in heel Europa hebben al belangstelling getoond, en zouden Groningen er graag vanaf helpen om het zelf voort te zetten.

Maar er speelt nog iets anders. De gemeente Groningen denkt momenteel na over de vraag of er een nieuwe Oosterpoort moet worden gebouwd, en zo ja, waar deze moet komen. Bij het Hoofdstation? Of op het Suikerunieterrein?

Vandaag waarschuwt directeur Frans Vreeke van ESNS er in een interview met het Dagblad van het Noorden voor om een nieuwe Oosterpoort te gaan bouwen aan de Suikerzijde, op het Suikerunieterrein. Want dan zou ESNS daar grotendeels gehouden moeten worden, en dat betekent dat bezoekers moeten pendelen vanaf het Hoofdstation. Daarbij lopen restaurants in de binnenstad heel wat omzet mis.

“Als de nieuwe Oosterpoort op de Suikerzijde komt, krijgt ESNS het zwaar. Ik houd mijn hart vast als dat gebeurt”, zo zegt Vreeke.

Groningen zou zich deze waarschuwing zeer ter harte moeten nemen. Als er straks dus voor beleidsmakers wordt uitgerekend wat goedkoper is: een nieuwe Oosterpoort bij het Hoofdstation, of op de Suikerzijde, dan zouden de rekenaars ook een mogelijk vertrek van ESNS uit Groningen in hun cijferwerk moeten betrekken.

Hans de Preter