Nieuws

Groningen herdenkt trans-Atlantische slavernij tijdens Keti Koti

Tijdens Keti Koti herdenkt Groningen de trans-Atlantische slavernij. In juni en juli organiseren de gemeente Groningen en verschillende instellingen en burgerinitiatieven daarom een cultureel programma.


Leestijd: 1 minuut

Afbeelding | Keti Koti Groningen
Afbeelding | Keti Koti Groningen

Op zondagavond 30 juni, de vooravond van Keti Koti, vindt de officiële herdenking plaats op de Ossenmarkt. De herdenking begint om 18:30 met bijdragen van verschillende sprekers. Om klokslag 20:00 worden er twee minuten stilte in acht genomen, waarna er kransen gelegd worden.

Op maandagavond 1 juli, de dag van Keti Koti, wordt een inhoudelijk programma gepresenteerd in Museum aan de A. Centraal in het programma staat de doorwerking van het slavernijverleden.

Het culturele programma wordt op 6 juli afgesloten met een festival. Op drie locaties in de stad wordt die dag de vrijheid gevierd. De Akerk, het Museum aan de A en het Noorderplantsoen zijn het toneel van onder andere muziek, kunst en verhalen.

Keti Koti

De naam Keti Koti komt uit het Sranantongo, een taal die in Suriname gesproken wordt. Het betekent ‘Ketenen Verbroken’ en verwijst naar de dag, 1 juli, waarop de slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd.