“Nij Begun” is een initiatief om het aardbevingsgebied nieuwe economische impulsen te geven als compensatie voor de gevolgen van de gaswinning. De Tweede Kamer heeft daarvoor de komende dertig jaar zeven miljard euro beschikbaar gesteld, oftewel honderd miljoen euro per jaar. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst van Newsnight kwam de vraag aan de orde wat Groningen allemaal kan doen met deze honderd miljoen per jaar.
Andere deelnemers aan de avond waren Meiltje de Groot, voorzitter van Economic Board Noord-Nederland en directeur van Groningen Airport Eelde, Jouke van Dijk, voorzitter SER Noord-Nederland en hoogleraar regionale arbeidsmarkt aan de RUG en Peter Ketelaar, directeur van de LIFE Coöperatie, een samenwerkingsverband van zestig MKB-bedrijven en startups op het gebied van Life Sciences, Health en Medische Technologie.
Jakob Klompien vertelde dat hij momenteel werkt aan een strategie, een plan voor de vraag hoe het geld kan worden ingezet. Volgens hem is het verstandig om geld in elk geval uit te geven in goed onderling overleg met drie partijen: het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs.
Wat hem betreft zou het geld het beste ingezet kunnen worden aan veelbelovende projecten in bijvoorbeeld landbouw, maakindustrie, gezondheidsonderzoek of de digitale industrie, sectoren waar het Noorden toch al sterk in is.
Europa werkt aan de komst van duurzame supercomputers die kunnen bijdragen aan onder andere de ontwikkeling van medicijnen en vaccinaties, het verbeteren van AI-taalmodellen en klimaatuitdagingen.
“Wij kunnen met geld van Nij Begun pogingen van Groningen steunen om zo’n supercomputer hier te krijgen. Zo’n supercomputer maakt Groningen dan nog aantrekkelijker voor studenten en bedrijven. Daar heb je veel meer aan dan bijvoorbeeld een bedrijf als Tesla hier naar toe te lokken, waar ze tweeduizend mensen aan werk helpen. Maar die mensen hebben we toch niet, daarvoor is de arbeidsmarkt nu al te krap. Het is verstandiger om datgene te versterken wat je al goed in bent”.
Newsnight at the Grand
Newsnight at the Grand in een initiatief van het Grand Theatre en Diep Duik Media om mensen tijdens een talkshow te informeren over actuele onderwerpen in Groningen. De redactie van Newsnight streeft naar diepgaandere gesprekken met mensen die betrokken zijn en weten waar ze het over hebben. Presentator van de avond was Edwin Mooibroek.