Er zijn ongeveer 2 miljoen zonnepanelen nodig om in 2035 CO₂ neutraal te zijn. Hiervoor moeten er nog ruim een half miljoen panelen op daken bij en een kleine miljoen zonnepanelen in zonneparken.
Volgens de gemeente liggen de meeste zonnepanelen op daken van woningen, en niet op bedrijven. Dit is opvallend, want bedrijfspanden zijn vaak plat en bieden veel ruimte. Groningen Werkt Slim – het loket voor vragen over duurzame energie voor ondernemers – verklaart de achterstand door ongeschikte dakconstructies, verzekeringstechnische obstakels, krapte op het elektriciteitsnetwerk en complexe eigendomssituaties.
Investeren in panelen blijft een verstandige keuze
Ondanks de toename van het aantal zonnepanelen op daken dit jaar, gaat het met het imago van zonnepanelen minder goed. Dat heeft te maken met de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling en de invoering van een terugleververgoeding voor zonnepanelen.
Het is nog steeds rendabel om te investeren in zonnepanelen, zegt de gemeente. ”Volgens de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en andere experts is het antwoord hierop nog steeds een volmondig ‘ja’”, zo stelt de gemeente. Wel is de terugverdientijd voor panelen is van gemiddeld 5 jaar verlengd naar 6 à 7 jaar. “Echter, tijdens de resterende jaren dat de panelen in gebruik zijn (±15 jaar), wordt nog steeds gratis duurzame energie opgewekt.”
Inwoners die twijfelen over de investering of hulp nodig hebben in de keuzes kunnen vrijblijvend en gratis advies opvragen bij energieadviseurs van de gemeente.