Nieuws

Groningen krijgt er een nieuwe wijk bij: Stadshavens

Langs het Eemskanaal in de stad verrijst de komende jaren een nieuwe wijk aan het water: Stadshavens. Er worden 2400 woningen gebouwd, zowel koop- als sociale huurwoningen. Ook is er plek voor bedrijfsruimten gereserveerd. Er zal duurzaam en aardgasvrij worden gebouwd, zo maakte de gemeente woensdag op een persconferentie bekend.


Leestijd: 1 minuut

Het stukje van de wijk Stadshavens dat grens aan het Damsterdiep, volgens het plan van de gemeente.
Het stukje van de wijk Stadshavens dat grens aan het Damsterdiep, volgens het plan van de gemeente.

De gemeente Groningen, de ontwikkelaars VanWonen, VolkerWessels Vastgoed, BPD en de corporaties Lefier en Nijestee hebben eerder deze zomer een akkoord gesloten over de ontwikkeling van de nieuwe wijk.

Behoud van historische gebouwen

De 2400 woningen komen in het gebied tussen het Eemskanaal, Balkgat, Damsterdiep en de jachthaven, in het oosten van de stad. Historische gebouwen in het gebied, zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorstee, blijven behouden.

Volgens wethouder Roeland van der Schaaf wordt Stadshavens een groene, autoluwe wijk. “Auto’s worden niet in de openbare ruimte geparkeerd”, zegt hij. Om een zo groen mogelijke wijk te creëren krijgt het Damsterdiep een groene uitstraling en wordt op het terrein van de zandoverslag bij de Sontbrug een nieuw stadspark aangelegd.

Betaalbare woningen

In Groningen is er veel behoefte aan betaalbare woningen, zegt de wethouder. “Groningen is één van de snelst groeiende steden van Nederland. Deze groei zet zich naar verwachting door. We hebben een tekort aan woonruimte. Er is vooral vraag naar kwalitatief goede woningen, die duurzaam en betaalbaar zijn en niet te ver van het centrum liggen. De komende vijf tot tien jaar moeten er in de stad zo’n 20.000 nieuwe woningen bij komen. Daarom zetten we fors in op woningbouw, onder meer aan De Suikerzijde en in de Eemskanaalzone.”

De totale investering voor alle partijen bedraagt volgens de huidige berekening 110 miljoen euro. Er worden ook gesprekken gevoerd over woningen op de plek van Certe Huisartsenlaboratorium aan het Damsterdiep, en er zijn plannen voor woningen op de locaties van politie en brandweer aan de Sontweg. In totaal gaat het om 3300 woningen in dit gebied.

Impressie van de nieuwe wijk Stadshavens gezien vanaf het Damsterdiep
Impressie van de nieuwe wijk Stadshavens gezien vanaf het Damsterdiep