Nieuws

Groningen krijgt grote autofabriek: vrachtwagens op waterstof

Groningen – De firma Holthausen uit Hoogezand gaat op grote schaal vrachtwagens op waterstof produceren voor de Europese markt. Momenteel bouwt Holthausen al vrachtauto’s om tot waterstofauto’s, maar samen met het Amerikaanse bedrijf HYZON gaat het nu waterstofvrachtauto’s van eigen merk bouwen. Momenteel wordt een nieuwe locatie gezocht voor een fabriek, waarbij de voorkeur uit gaat naar de gemeente Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Fabriek voor waterstoftrucks van Hyzon en Holthausen komt in Winschoten
Fabriek voor waterstoftrucks van Hyzon en Holthausen komt in Winschoten

Holthausen is een van de weinige bedrijven in Nederland die ervaring hebben met auto’s die rijden op waterstof. Het bedrijf kwam in contact met het Amerikaanse HYZON uit New York, dat ook vrachtwagens op waterstof bouwt. Samen met Holthausen wil HYZON nu waterstofvrachtauto’s bouwen voor de Europese markt.

‘We zullen vrachtwagens op waterstof maken geproduceerd in Europa, voor Europa’, zo meldt Max Holthausen in een Engelstalige Tweet: “HYZON Motors Europe is officially live!!! We will start rolling out heavy duty hydrogen trucks that are build in Europe for Europe as a new OEM specialised in hydrogen heavy duty trucks!” (@Max_Holthausen).

Aan RTV Noord laat Max Holthausen weten dat ze al enige maanden in Hoogezand waterstoftrucks bouwen van eigen merk. Het is de bedoeling om die productie binnen drie tot vier jaar op te voeren tot tweeduizend trucks per jaar. Voor de uitbreiding van de capaciteit is nieuwe bedrijfsruimte nodig.  Daarbij gaat de voorkeur uit naar de gemeente Groningen, uit erkentelijkheid voor wat de gemeente allemaal heeft gedaan voor Holthausen.

'Eén van onze grootste klanten, en een partij die het mogelijk heeft gemaakt dat wij met waterstof konden beginnen, is de gemeente Groningen. Zij hebben ons de kans gegeven, en daar willen we ook wat voor terugdoen. Nu we dit groots kunnen gaan aanpakken met een buitenlandse partner, willen we dit graag in Noord-Nederland, en het liefst dus in Groningen, houden', zo zegt Max Holthausen tegen RTV Noord.