Nieuws

Groningen vol verwachting: miljarden voor waterstof en Lelylijn?

Vol verwachting klopt ons hart. Dat geldt vandaag zeker voor tal van bestuurders in het Stadhuis en provinciehuis van Groningen, en ook voor ondernemers en onderzoekers. Tijdens de troonrede zal vanmiddag namelijk bekend gemaakt worden of er miljarden naar het Noorden vloeien voor grote projecten zoal de ontwikkeling van de waterstofeconomie en de aanleg van de Lelylijn. Zeker wat betreft de ontwikkeling van waterstof zou dat Groningen een unieke positie verschaffen.


Leestijd: 1 minuut

Groningen vol verwachting: miljarden voor waterstof en Lelylijn?
Groningen vol verwachting: miljarden voor waterstof en Lelylijn?

Vanmiddag zal koning Willem Alexander in de Grote Kerk in Den Haag de plannen bekend maken van het kabinet Rutte.

Bekend is al wel dat Nederland enorm wil investeren in het toekomst bestendig maken van de economie. Daarvoor is het “Wopke Wiebes Fonds” opgericht, dat tegenwoordig luistert naar de naam Nationaal Groeifonds. Landelijk zit er 20 miljard euro in die pot.

Groningen hoopt nu dat een deel daarvan bestemd zal worden voor grote projecten.

Waterstof wordt wel het nieuwe goud voor Groningen genoemd, ofwel een alternatief voor het aardgas. Dankzij de aardgaswinning heeft het Noorden volop ervaring met het managen van grote energiestromen, die in een toekomstige waterstofeconomie goed van pas komen. Groningers roepen niet snel dat ze ergens goed in zijn, ‘maar hier zijn we worldclass in’, laat een waterstof-specialist weten in een achtergrond artikel over Groningen en de waterstof voor de website duurzaambedrijfsleven.nl

Overigens kan er ook nog Europees geld de kant van Groningen opkomen. Het betreft het Just Transition Fund (JTF). Daarin is 600 miljoen euro gereserveerd voor regio’s die in de problemen komen doordat Europa minder fossiele brandstoffen wil gebruiken, zoals aardgas. Deze regio’s die fossiele brandstoffen leverden raken veel banen kwijt door de transitie naar een duurzamere economie, en het JTF Fund is in het leven geroepen om dat te compenseren.

(Illustratie boven: steeds meer bussen rijden al op waterstof. Meer over dat onderwerp: ovpro.nl)