Nieuws

Groningen wil een JA-JA-sticker

De gemeente wil een JA-JA-sticker invoeren. Dan mag ongeadresseerd reclamedrukwerk alleen nog maar worden bezorgd bij inwoners die een JA-JA-sticker op de brievenbus hebben geplakt. Zo wil de gemeente de hoeveelheid papierafval terugdringen.


Leestijd: 1 minuut

Groningen wil een JA-JA-sticker
Groningen wil een JA-JA-sticker

“De invoering van een JA-JA-sticker is bewezen effectief in het terugdringen van de hoeveelheid oud papier en past in onze ambities om in 2030 afvalvrij te zijn”, zegt wethouder Glimina Chakor.

Bijna 19 procent van al het restafval bestaat uit oud papier. Naar verwachting leidt de invoering van een JA-JA-sticker dan ook tot een afname van liefst 1.850 ton papier en karton per jaar. Die cijfers zijn gebaseerd op resultaten uit Amsterdam, waar de sticker als eerste werd ingevoerd. Naast een besparing van papier betekent de invoering dat er ook minder inkt en brandstof wordt verbruikt.

Milieu Centraal heeft berekend dat een gemiddeld huishouden per jaar dertig kilo aan reclamedrukwerk door de brievenbus krijgt. “Niet zelden worden folders ongelezen in de papierbak gegooid. Niet alleen zonde van het papier, maar ook slecht voor het milieu”, vindt Chakor.

Wie geen JA-JA-sticker heeft, ontvangt dan geen reclamedrukwerk meer maar nog wel huis-aan-huisbladen. Wanneer je die ook niet wilt, moet je nog steeds een NEE-NEE-sticker op de brievenbus plakken. De JA-JA-sticker wordt vanwege een verplichte overgangstermijn op zijn vroegst in september 2023 geïntroduceerd.