Nieuws

Groningens Ontzet in 1672 was van grote nationale betekenis

Dat belegeraars van Groningen vandaag precies 351 jaar geleden hun biezen pakten en afdropen, waardoor de stad haar zelfstandigheid behield, was van grote landelijke betekenis. Ons land werd in 1672 namelijk van drie kanten tegelijk aangevallen: door Duitse, Engelse én Franse troepen die samen de ongekend succesvolle Nederlanders een lesje wilden leren. Maar de Groningers zorgden er voor dat één van die drie aanvallen werd afgeslagen, waardoor de Republiek zich kon concentreren op haar verdediging tegen overige Franse en Engelse troepen.


Leestijd: 1 minuut

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die zich in de Gouden Eeuw als klein landje had ontwikkeld tot een van de machtigste mogendheden ter wereld, werd in 1672 aangevallen door meerdere landen tegelijk. “Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar niet in Groningen”, zo valt te lezen op de website van de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken over de geschiedenis van Groningens Ontzet.

Groningen bood weerstand door een eensgezinde bevolking en een vastberaden bestuur.

Dat de Groningers onder leiding van Carl von Rabenhaupt de troepen van Bommen Berend wisten te weerstaan, en dat deze na grote verliezen het beleg opbrak, betekende in feite de eerste zege van de Republiek.

Dit zorgde voor hersteld zelfvertrouwen van Nederland

“Groningen constant, behoud van het land.“, zo zou de beroemde dichter Joost van den Vondel dichten. Als Groningen niet had gezegevierd, dan was de rest van de Republiek waarschijnlijk gevallen.