Nieuws

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

De Parlementaire Enquêtecommissie presenteert vandaag in Zeerijp de langverwachte eindconclusies over de aardgaswinning in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning
Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

Commissievoorzitter Tom van der Lee geeft om twaalf uur in Zeerijp een toelichting op de bevindingen van de enquêtecommissie. Het is voor het eerst in de geschiedenis van openbare enquêtes dat een rapport niet uitgereikt wordt in Den Haag. Toeval is dat niet: de aardbeving uit 2018 in Zeerijp vormde de aanleiding om met de gaswinning in Groningen te stoppen.

De presentatie wordt op verschillende plaatsen in de provincie via live-verbindingen gevolgd. Zo zal staatssecretaris Vijlbrief in het Dorpshuis in Garmerwolde aanwezig zijn. Verwacht wordt dat hij in aanwezigheid van inwoners, belangenbehartigers en lokale politici als eerste een reactie vanuit het kabinet op het rapport geeft.

Na opvraging van 600.000 documenten, dossieronderzoek en vele voorgesprellen startte de Parlementaire Enquêtecommissie afgelopen zomer aan de openbare verhoren. Er werden 68 betrokkenen verhoord waaronder oud-minister Henk Kamp.

De presentatie is live te volgen via onderstaande link:
https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/actualiteitenkanaal

Ook de NOS zendt de presentatie van het rapport live uit, van 11.45 tot 14.00 uur op NPO 1, op NOS.nl en in de NOS-app.