Nieuws

Groningers voeren een maand lang actie tegen gaswinningsbeleid 

De Groninger Bodem Beweging, Het Groninger Gasberaad, Sandra Beckerman en Chris Garrit organiseren vanaf 16 augustus een actie om een veilige leefomgeving voor Groningers te eisen. Volgens de initiatiefnemers – die eerder dit jaar al een Fakkeltocht in de stad hielden – gaat er nog steeds veel mis in het gaswinningsgebied. Op 16 september presenteren de actievoerders een eisenlijst voor de regering.


Leestijd: 1 minuut

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning
Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

De actie duurt een maand. Ruimhartige compensatie, een ‘geen woorden maar daden’-beleid en het zo snel mogelijk dichtdraaien van de Groninger gaskraan zijn volgens de initiatiefnemers nodig in Groningen. "Het wordt tijd dat de overheid op gaat komen voor haar burgers. Het is tijd voor respect voor Groningen!", melden de initiatiefnemers in een bericht.

De datum is bewust uitgekozen. Precies tien jaar eerder, op 16 augustus 2012, schudde Groningen op zijn grondvesten door een zware beving van 3.6 op de Schaal van Richter bij Huizinge. Tien jaar later zijn de problemen volgens de actiegroepen onvoldoende aangepakt. Bewoners zijn niet alleen de dupe geworden van de bevingen, maar ook van een "volledig tekortschietend overheidsbeleid" om de problemen in al die jaren op te lossen.

Om aandacht voor de actie te vragen trappen de initiatiefnemers af met een wandeling vanaf Huizinge naar de Grote Markt in Groningen op 16 augustus. Iedereen die dat wil kan aan de wandeling meedoen, zowel geheel als gedeeltelijk in etappes. De initiatiefnemers hopen op een hoge opkomst, ook gedurende de rest van de maand. 

Er staan verspreid over de provincie negen bijeenkomsten gepland. De bijeenkomsten beslaan de volgende thema’s: ondernemers (24 augustus), boeren (26 augustus), huurders (29 augustus), gezondheid (1 september), jongeren (3 september), cultureel erfgoed (4 september), afbouw gaswinning (5 september) en schade en versterken (9 september). De laatste bijeenkomst zal een slotdebat zijn over macht en tegenmacht (15 september). 

Op 16 september wordt er een actie op de Grote Markt in Groningen georganiseerd. De initiatiefnemers presenteren dan een eisenlijst, samengesteld aan de hand van de informatie die is opgehaald tijdens de themabijeenkomsten. 

Meer informatie over de actie is te vinden op www.respectvoorgroningen.nl. Via de website kan men zich bovendien opgeven voor de bijeenkomsten.