Nieuws

Groningse arts-microbioloog Alex Friedrich prijst maatregelen

De Groningse arts-microbioloog Alex Friedrich is tevreden met de gisteravond door premier Mark Rutte bekend gemaakte strenge lock-down maatregelen. Volgens hem moet het virus keihard worden aangepakt, in een zo vroeg mogelijk stadium en voldoet de gisteravond gepresenteerde aanpak daaraan.


Leestijd: 1 minuut

Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona
Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona

Dat stelt Friedrich vandaag in een interview met RTV Noord. Friedrich is werkzaam in het UMCG en lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert in de coronacrisis.

Volgens Friedrich zit er niets anders op dan nu hard in te grijpen, want als we langer zouden wachten zouden we te laat zijn. Volgens hem is het opmerkelijk dat we al een gedeeltelijke lockdown hadden, maar dat de besmettingen maar bleven stijgen. Hoe dat kwam, is volgens hem niet helemaal duidelijk.

'We hadden een gedeeltelijke lockdown en toch stijgen de besmettingen. We wisten niet precies waardoor, we hebben een enorme blinde vlek.', zo zegt hij.

Volgens hem is het belangrijkste voordeel van de lockdown dat overbelasting van ziekenhuizen wordt voorkomen.

Over de situatie in Groningse verpleeghuizen is hij tamelijk positief. Hoewel ook hier uitbraken zijn in zorginstellingen, valt het in vergelijking tot elders mee, in het interview met RTV Noord.