Nieuws

Groningse brandweer krijgt nieuwe, rode brandweerpakken

De Groningse brandweer verruilt de zwarte pakken voor gloednieuwe rode uitruktenues. Roelf Knoop, commandant Brandweer Groningen, overhandigde de eerste nieuwe uitruktenues dinsdag aan de brandweermensen in Finsterwolde. De komende maanden worden de tenues geleverd aan de 37 kazernes in de regio en de 2 kazernes in de stad Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Groningse brandweer krijgt nieuwe, rode brandweerpakken
Groningse brandweer krijgt nieuwe, rode brandweerpakken

Rood wijkt af van landelijke huisstijl

De zwarte tenues waren aan vervanging toe, en dus werd het tijd voor een nieuw pak. De rode kleur van de nieuwe tenues wijkt af van de landelijk huisstijl van de brandweer. Daar is voor gekozen omdat het rode pak het meest veilige en comfortabele pak was. Er zijn verschillende pakken en kleuren getest op veiligheid en comfort. Naast het draagcomfort van het pak, geeft de rode kleur een betere reflectie van lage stralingswarmte. Dat betekent dat een brandweerman minder warmte ervaart bij een groot deel van de inzetten.

In totaal hebben twaalf dragers de pakken van drie leveranciers getest. Die tenues bleken tijdens een test in een stookgebouw niet veilig genoeg. Er was sprake van warmtedoorslag, waardoor de testers naar buiten kwamen met rode plekken op hun huid. Vervolgens zijn er drie leveranciers uitgenodigd om met een innovatieve aanpak te komen. Opnieuw zijn alle pakken door brandweermensen getest op draagcomfort, veiligheid, warmte en kou.

In totaal zijn er 840 nieuwe brandweerpakken besteld. De brandweermensen kunnen kiezen uit een pak met een broek en een jas, of een overall.