Paas noemt de val onbegrijpelijk. “Als je let op wat hier in Groningen en in de rest van het land aan de hand is, is het onverantwoordelijk om het kabinet op te blazen. Redelijke mensen hadden elkaar kunnen vinden op asiel”, zegt de commissaris van de Koning tegen Trouw.
Gasdebacle
Paas vraagt zich vooral af: waarom nu wel? Hij wijst naar de snoeiharde parlementaire enquête over het Groningse gasdebacle. “Er was materiaal genoeg om een keer of drie, vier, vijf af te treden. Er werden allerlei andere argumenten genoemd om te blijven zitten. De oorlog in Oekraïne en andere crises die vroegen om een adequate aanpak. Als je dan een paar weken later valt over een gemaakte politieke crisis, krijgt dit een heel bittere nasmaak.”
De gevolgen voor Groningen
Volgens Paas kunnen de gevolgen van de val groot zijn voor Groningers, omdat het antwoord van de regering op de parlementaire enquête nog veel uitwerking en onderhandeling nodig heeft. Juist omdat er zo veel te bespreken is, is het volgens Paas belangrijk dat er een kabinet zit met een volledig mandaat. “Wij vrezen nu dat we redelijk snel tegen de grenzen aanlopen.”
Niet enkel over de Groningse aardbevingsproblematiek maakt Paas zich zorgen. Hij noemt ook de asielkwestie zelf en de stikstofcrisis. Al die andere crises ‘schreeuwen om een antwoord’, zegt Paas. “Dat ligt nu voor onbepaalde tijd stil. En we weten inmiddels allemaal hoe lang een formatie kan duren.”
In Groningen verbetert het vertrouwen in ieder geval niet. “Dat het vertrouwen zo laag is in Groningen heeft te maken met dit soort ervaringen. En daar is Rutte het boegbeeld van. Ik denk niet dat dat erg is veranderd na de val van het kabinet. Het zal geen impuls zijn voor het vertrouwen.”